Introductie

In de periode tussen maart en juni 1951 kwamen ruim 12.500 Molukkers met schepen in Nederland aan. De meeste mannen onder hen waren in die tijd militairen van het koloniale leger van Nederland, de KNIL. Na aankomst werden de mannen uit dienst ontslagen en vestigden ze zich met hun gezinnen in woonoorden die verspreid waren over het hele land. Dat waren onder andere voormalige Duitse kampen als Westerbork en Lunetten, maar ook kleinere woonoorden zoals Plasmolen in Limburg en Balk in Friesland werden door de Molukkers bewoond. Over de periode van vestiging, maar ook over de zestig jaar erna, vertelt het Museum Maluku in Utrecht.

Ga naar de website van Museum Maluku

Historie en populariteit

Het museum opende in 1990 zijn deuren als Moluks Historisch Museum. Als centrum voor de Molukse historie en cultuur kreeg het museum de taak om niet alleen een beeld te geven van de geschiedenis van de Molukkers in Nederland, ook het stimuleren van de eigen cultuur vormde een belangrijk speerpunt in de missie van het museum. Met de naamsverandering wil hert museum laten zien dat ze niet alleen de geschiedenis wil vertellen, maar dat ook actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen aandacht zullen krijgen.

Locatie

Museum Maluku ligt in Utrecht. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in andere culturen herbergt de stadook nog het Aboriginal Art Museum. Dit museum is volledig gewijd aan kunstwerken van de hand van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. Met hun Aboriginal Art, een mengvorm van Westerse schilderkunst, etnografie en Aboriginalsymbolen baren de Aboriginals wereldwijd veel opzien.

Programma / activiteiten

De vaste tentoonstelling heeft plaats in vijf verschillende zalen. De wereld van Maluku, de gedeelde geschiedenis, de overtocht, het tijdelijk verblijf en leren van het verleden, het oog op de toekomst zijn de vijf thema’s die in deze zalen worden behandeld. Daarnaast vinden er met enige regelmaat wisselende tentoonstellingen plaats, al dan niet aan de hand van een actueel thema.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling