Introductie

In Museum Martena krijgen bezoekers en goed beeld van de rijke geschiedenis van Franeker en omgeving. Tot de vaste collectie van het museum behoren onder meer de Franeker Universiteit, de werken van de 17e eeuwse geleerde Anna Maria van Schurman, de geschiedenis van Franekeradeel in prenten, een houtverzameling in boekvorm, een miniatuurkermis van Kooistra en veel keramiek, glas en zilver. Behalve de vaste collectie, zijn er het hele jaar wisselende exposities te zien, soms gericht op een historisch onderwerp en anderzijds gericht op werken van hedendaagse beeldend kunstenaars. Bezoekers kunnen door middel van een audiotour worden rondgeleid door het museum en voor kinderen zijn er verschillende leuke speurtochten door Museum Martena beschikbaar.

Ga naar de website van Museum Martena

Historie en populariteit

Museum Martena is sinds 2006 gevestigd in de Martenastins, een pand dat in 1506 in opdracht van de edelman Hessel van Martena is gebouwd. Tot aan 1696 hebben zijn nazaten hier gewoond en daarna werd het huis bewoond door Franeker welgestelden. De bel-etage is rond 1700 grondig aangepast. De ridderzaal maakte plaats voor twee vertrekken inclusief een statige gang. De meest oorspronkelijke sfeer uit de 15e eeuw is terug te vinden op de zolder en in de kelder van het gebouw.

Locatie

Museum Martena mag jaarlijks vele bezoekers van alle leeftijden verwelkomen.

Programma / activiteiten

Museum Martena is gelegen in de historische binnenstad van Franeker, in de provincie Friesland. Wie met eigen vervoer komt, kan parkeren in de betaalde parkeergarages in de binnenstad en wie met het openbaar vervoer naar het museum komt, dient rekening te houden met een wandeling van circa 10 minuten vanaf het Station Franeker.

Museum Martena vertelt de bezoeker aan de hand van een vaste collectie het rijke verleden van Franeker en omstreken. Daarnaast worden er door het jaar heen diverse wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Op afspraak worden er rondleidingen gegeven voor groepen van maximaal 15 personen.

Voor scholen biedt het museum een interessant lesprogramma en bovendien kunnen scholen van binnen de gemeente Franekeradeel het museum gratis bezoeken. Een kinderfeestje vieren in het museum is eveneens een belevenis. Na een spannend verhaal gaan de kinderen, omgetoverd tot ridders en jonkvrouwen, speuren door het museum.

In samenwerking met het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium worden groepsarrangementen aangeboden. Daarnaast kan men ook een bezoek brengen aan het museum in combinatie met een stadswandeling. En wie in een bijzondere ambiance wil trouwen, kan tevens terecht in Museum Martena.

Stats & tags


Franeker, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling