Introductie

Alles over het geschreven en het gedrukte boek vind je in het museum Meermanno, het Huis van het Boek in Den Haag. In dit oudste boekenmuseum ter wereld, dat vroeger bekend stond onder de naam Meermanno-Westreenianum, staat de ontwikkeling van de vormgeving van het boek, zowel oud als modern, centraal.

Ga naar de website van Museum Meermanno

Historie en populariteit

Het museum ontleent zijn naam, en bestaansrecht, aan Johan Meerman, een Nederlands boekenverzamelaar uit Den Haag die leefde van 1753 tot 1815. Zijn achterneef, baron van Westreenen van Tiellandt, koopt na de dood van Meerman een belangrijk deel van zijn verzameling op, om deze verzameling vervolgens aanzienlijk uit te breiden. Wanneer Westreenen van Tiellandt in 1848 overlijdt, schenkt hij zijn hele collectie aan de Staat, onder voorwaarde dat de collectie wordt opengesteld voor publiek. En zo geschiedde.

Locatie

Het Huis van het Boek is gevestigd aan de Prinssesegracht in het centrum van Den Haag. Hier woonde vroeger baron van Westreenen van Tiellandt. De grote herenhuizen aan de Prinsessegracht en nabije omgeving dateren uit begin achttiende eeuw en zijn gebouwd speciaal voor de rijken. Achter het huis van baron van Westreenen van Tiellandt bevindt zich een diepe tuin en het koetshuis. Dit koetshuis dient sinds de jaren negentig als leeszaal. Ook de tuin is publiekelijk toegankelijk. Zo is er een zwarte stenen plaquette met vergulde letters van de Engelse letterkunstenaar David Kindersley te zien. Daarnaast herbergt de tuin van het Huis van het Boek de eerste typografische speeltuin ter wereld, waarbij letters onder andere dienen als klimtoestel.

Programma / activiteiten

Naast de uitgebreide vaste collectie boeken van het Huis van het Boek, beheert het museum ook tal van andere voorwerpen uit de oudheid, familieportretten en reissouvenirs van baron van Westreenen van Tiellandt. Verder kunnen bezoekers zich verheugen op een mooie collectie van munten en penningen, brieven, archivalia, ex libris en kleingrafiek. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Stats & tags


Den Haag, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling