Introductie

Een aanrader voor liefhebbers van figuratieve en realistische kunst. Museum Møhlmann in het Groningse Tjamsweer, nabij Appingedam, is een particulier museum met een bijzondere collectie aan realistische en figuratieve kunst van bekende en minder bekende kunstenaars. Het museum heeft drie vaste exposities. Naast een overzicht van het werk van Rob Møhlmann zelf, de Møhlmann Collectie II, hangen er werken van hedendaagse figuratieven en realisten in de Møhlmann Collectie I en zijn er een groot aantal stillevens te bewonderen in de Canto Collectie. Daarnaast worden er met enige regelmaat wisselende exposities georganiseerd.

Ga naar de website van Museum Møhlmann

Historie en populariteit

Museum Møhlmann is opgericht in 1998 met als doelstelling onder andere een podium te bieden aan de onafhankelijke realisten. En heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de stroming, die van de gevestigde orde niet op veel aandacht hoefde te rekenen. Inmiddels is het realisme echter niet meer weg te denken en zijn sinds de invoering van de prijs voor beste kunstenaar van het jaar in 2003, toen niemand minder dan Corneille hem won, twee realisten verkozen tot beste kunstenaar. Zowel Sam Drukker (2010) als Henk Helmantel (2008), overigens allebei geen onbekenden voor het Museum Møhlmann.

Locatie

Museum Møhlmann ligt in Appingedam. Dat het museum juist hier is gevestigd heeft alles te maken met de opkomst van de abstracte kunst. Terwijl de Rijksacademie in Amsterdam in de jaren tachtig overspoeld werd met abstracte kunstenaars en het abstractisme er breed gepredikt werd, kozen de realisten en figuratieven voor de rust en ruimte van het Noorden en Oosten van het land. De Academie Minerva in de stad Groningen heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de kunststroming. En ook nu nog levert de Academie Minerva jaarlijks een groot aantal nieuwe talentvolle realisten en figuratieven af. Met enige regelmaat organiseert Minerva exposities. Een combinatiebezoek aan Museum Møhlmann en Academie Minerva is daarom een prima idee.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door organiseert Museum Møhlmann wisselende exposities. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Appingedam, Groningen, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling