Introductie

Museum Nusantara is een museum in Delft dat in het teken van Indonesië, voormalig Nederlands-Indië staat. De mooie collectie bestaat uit kunst- en gebruiksvoorwerpen, afkomstig uit Indonesië. Het museum wil bezoekers een goed beeld geven van de cultuur en de geschiedenis van de verschillenden culturen en bevolkingsgroepen die leven in Indonesië.

Ga naar de website van Museum Nusantara

Historie en populariteit

Er is een vaste tentoonstelling, bestaande uit een sfeervolle presentatie over onder meer Indonesisch textiel en de Javaanse hofcultuur. Daarnaast geeft het museum de relaties tussen Nederland en Indonesië en tussen de bewoners en hun voorouders op bijzondere wijze weer. Museum Nusantara prikkelt de zintuigen en laat bezoekers Indonesië zelf beleven.

Locatie

Op verzoek van de minister van Koloniën werd in 1864 een instelling van onderwijs in de taal-, land- en volkenkunde van Nederlands-Indië in Delft gevestigd. Hier werden bestuursambtenaren opgeleid voor de kolonie. Zij stuurden vanuit heel Indonesië voorwerpen naar Nederland, zodat studenten zich alvast een beeld konden vormen van hun toekomstige standplaats. In 1901 werd de Indische Instelling opgeheven, maar de schenkingen gingen door.

Programma / activiteiten

In 1911 opende het Ethnografisch Museum en kon de collectie worden getoond. In 1964 verhuisde het museum naar de huidige locatie en na een grondige verbouwing in 1977 werd het pand geheel als museum ingericht. Jaren later kreeg het museum de naam Nusantara. De laatste verbouwing vond plaats vanaf 2007, waarna het museum in maart 2011 feestelijk werd heropend. Veel Nederlands-Indië gangers weten hun weg naar het museum te vinden, maar ook andere belangstellenden komen hier graag.

Museum Nusantara is gelegen in de stad Delft, provincie Zuid Holland. Vanaf het NS Station Delft is het circa 8 minuten lopen naar het museum en wie met eigen vervoer komt, kan parkeren in de nabijgelegen parkeergarage.

Museum Nusantara toont bezoekers een vaste tentoonstelling met allerlei hoogtepunten uit de welgestelde collectie van de gerenommeerde Delftse Indische Instelling. Er worden rondleidingen gegeven en iedere zaterdag kunnen bezoekers een gamelanvoorstelling van het muziekgezelschap bijwonen.

Daarnaast worden er jaarlijks ook enkele wissel-exposities georganiseerd, alsook bijzondere evenementen zoals een filmvoorstelling, een lezing of een optreden. De Museumwinkel beschikt over een schat aan Indonesische kunstvoorwerpen en voor scholen biedt Museum Nusantara verschillende educatieve lesprogramma’s aan inclusief een uitleenbox.

Stats & tags


Delft, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling