Introductie

Bij Ons’ Lieve Heer op Solder vind je een authentieke chique woonkamer ; de enige die is overgebleven uit de Gouden Eeuw. Op zolder wordt u verrast door een prachtige huiskerk uit 1661.

Ga naar de website van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Historie en populariteit

Na de Reformatie mochten katholieken geen openbare kerkdiensten meer houden. Door deze regel is de zolderkerk ontstaan, waar katholieke gelovigen bijeen kwamen om hun geloof te belijden. De schuilkerk is gelegen in een zeventiende-eeuws grachtenpand en biedt plaats aan 150 bezoekers. In 1887 verliest het gebouw de kerkfunctie, door samengaan met de grote Sint-Nicolaaskerk. Erg bijzonder is de behouden deftige ontvangstkamer uit de Gouden Eeuw: het is de enige die nog bestaat in deze staat. Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van Amsterdam. In 2010 ligt het bezoekersaantal rond de 85.000 per jaar.

Locatie

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder ligt in hartje Amsterdam, in een sfeervol grachtenpand. Het ligt tussen De Dam en Centraal Station in; vanaf beide locaties is het vijf minuten lopen. Parkeren kan in nabij gelegen parkeergarages, maar let op: Amsterdam staat bekend om de hoge tarieven.

Programma / activiteiten

Een bezoek aan museum Ons’ Lieve Heer op Solder neemt u mee terug in de tijd van de Gouden Eeuw. In dit statige grachtenpand in het Wallengebied kunt u zeventiende en achttiende-eeuwse stijlkamers bewonderen, de sfeer proeven van een eeuwenoude keuken en u laten verrassen door een geheime schuilkerk. Er zijn tentoonstellingen te zien die aansluiten bij het verleden van het pand. Regelmatig kunt u deelnemen aan rondleidingen, zolderkerkdiensten en speciale evenementen. In 2010 wordt er volop gerestaureerd, maar het museum is wel dagelijks open voor het publiek. Het museum is een van de zes Amsterdamse Grachtenmusea.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling