Introductie

Museum Opsterlân is een museum waarin het rijke verleden van Opsterland wordt verteld in vier markante zalen. Iedere zaal heeft zijn eigen sfeer en karakter. Zo vertelt de zilversmid de geheimen van vroeger, worden bezoekers in de archeologische werkhoek mee terug genomen naar 100.000 jaar geleden, neemt het Joodse meisje Esther hen mee terug naar 1940-1945, maakt de drukkerij het geluid van de draaiende persen, komt een aderlijk schilderij tot leven en wordt het werken in het veen verteld door Brechtje. Bezoekers van jong tot oud maken tijdens de tentoonstellingen in Museum Opsterlân kennis met de hoofdpersonen en hun verhalen.

Ga naar de website van Museum Opsterlân

Historie en populariteit

Museum Opsterlân vertelt de geschiedenis van Opsterland. Tijdens de periode van circa 1600 tot 1900 was een belangrijke rol weggelegd voor vervening en ontginning in het gebied. Veel mensen probeerden destijds in het veen hun brood te verdienen. De heren van het veen, de compagnons en opdrachtgevers leefden allen in grote rijkdom. Door deze contrasten van armoede en rijkdom kent Opsterland een roerig verleden. Het museum toont deze roerige geschiedenis aan de hand van een vaste collectie. In 2011 bestond het museum een halve eeuw en jaarlijks verwelkomt Museum Opsterlân bezoekers van alle leeftijden uit binnen- en buitenland.

Locatie

Museum Opsterlân, ofwel Opsterland is gelegen in Gorredijk, provincie Friesland. Goed te bereiken met eigen vervoer. Het museum is het hele jaar geopend voor publiek met uitzondering van de zondag en maandag. Vanaf april zet het museum tevens iedere 1e zondag van de maand haar deuren open.

Programma / activiteiten

Museum Opsterlân heeft verrassende presentaties verbonden aan haar unieke collectie. Het museum is boeiend voor iedereen, dankzij de combinatie van cultuur, kunst en geschiedenis. Voor groepen zijn er speciale arrangementen beschikbaar, waardoor het museum bij uitstek geschikt is voor uitstapjes met familie, vrienden of collega’s. Het museum neemt hen mee terug naar het verleden, maar laat hen tegelijkertijd met het heden kennismaken.

Kinderen kunnen in het museum hun verjaardag vieren. Met een speciale ontdekkoffer gaan zij speuren als echte speurneuzen door het museum. Wie de kluis weet te kraken, ontvangt bovendien een heus Museum-Speurneuzendiploma.

Het museum organiseert door het jaar heen tal van activiteiten zoals op stap in het museum met de zaklantaarn en workshops schimmen maken. Voor scholen is er een gevarieerd aanbod educatieve programma’s beschikbaar en ook voor zakelijke vergaderingen is Museum Opsterlân een uitstekende locatie.

Stats & tags


Gorredijk, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling