Introductie

Centraler dan in Lunteren kun je in Nederland niet zijn. Het Gelderse dorp wordt gezien als het geografische middelpunt van ons land. Een titel die het overigens moet delen met Amersfoort, want ook daar claimen ze het geografische middelpunt van Nederland te zijn. Waar de bewoners van Lunteren de Lindeboomsberg aanwijzen als centrum van ons land zijn de Amersfoorters het er over eens dat hun Onze Lieve Vrouwetoren het centrale punt is. Maar wat de uitkomst van de claim ook is, Lunteren is natuurlijk veel meer dan alleen een punt op de kaart van Nederland. En iedereen kan dat met eigen ogen zien in het Museum Oud-Lunteren, waar aan de hand van een groot aantal voorwerpen, ansichtkaarten en foto’s thema’s als onderwijs, middenstand, toerisme, boerenleven en archeologie worden behandeld.

Ga naar de website van Museum Oud-Lunteren

Historie en populariteit

Museum Oud Lunteren is ontstaan dankzij het voornemen van de gemeente het voormalig stationsgebouw in het Gelderse dorp ten prooi te laten vallen aan de sloophamer. Fel gekant tegen dit dwaze besluit besloot een aantal dorpelingen zich te verenigen in de Stichting Oud Lunteren. Dat was in 1974. Vijf jaar later was het plan definitief van tafel en is de stichting overgegaan in een vereniging met dezelfde naam. In 1989 kreeg de Vereniging Oud Lunteren de beschikking over een pand aan de Klomperweg en daar kunnen bezoekers tot op de dag van vandaag terecht om meer te weten te komen over de bijzondere geschiedenis van het Gelderse dorp.

Locatie

Lunteren ligt aan de rand van de Veluwe. Een bezoek aan Museum Oud Lunteren kan daarom prima gecombineerd worden met een heerlijke wandeling of een lange fietstocht door dit bosrijke natuurgebied. Eveneens in de buurt en de moeite van het bezoeken meer dan waard is het Kröller-Müller Museum in Otterloo, dat onder andere een bijzondere collectie van kunstwerken van Van Gogh in zijn bezit heeft.

Programma / activiteiten

Museum Oud Lunteren is het gehele jaar door geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Daarnaast opent het museum zijn deuren in de zomermaanden ook op dinsdag. Groepen zijn ook welkom buiten de vaste openingsuren, maar alleen op afspraak. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Stats & tags


Lunteren, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling