Introductie

De Gelderse stad Nijkerk kent een roemruchte geschiedenis van branden, overstromingen en oorlogen. Deze geschiedenis, alsmede de gehele cultuurhistorische geschiedenis van de stad, wordt behandeld in het Museum Oud Nijkerk. En daarmee biedt Museum Oud Nijkerk bezoekers een mooie gelegenheid om alles te weten te komen van dit leuke stadje tussen Veluwe en Eemland.

Ga naar de website van Museum ‘Oud Nijkerk’

Historie en populariteit

Museum Oud Nijkerk is ontstaan vanuit de wens van de stichting Oud Nijkerk om de cultuurhistorische geschiedenis van het Gelderse stadje levend te houden voor het grote publiek. In 2005 werd daarom de oudheidkamer van de stad omgevormd tot een museum. Drie jaar later werd de status van ‘voorlopig geregistreerd museum’ omgezet in ‘geregistreerd museum’. Naast de prachtige collectie en boeiende tentoonstellingen was dit mede te danken aan de groeiende stroom bezoekers die het museum wist te vinden. En nog steeds laten de grafieken een stijgende lijn zijn. In 2011 bezochten bijna drieduizend mensen het museum, waarmee het museum laat zien duidelijk in een behoefte te voorzien.

Locatie

Nijkerk groeide in de achttiende eeuw qua omvang uit tot de tweede stad van Gelderland. Een bloei die de stad te danken had aan handel, glas en tabak. Uit die tijd dateren ook de vele statige herenhuizen die het centrum van Nijkerk zijn bijzondere karakter geven. Nijkerk kent in totaal bijna negentig Rijksmonumenten. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen een bezoek aan Nijkerk combineren met een bezoek aan Amersfoort, dat even ten zuidoosten van de stad ligt. Amersfoort is een echte cultuurstad, getuige de vele musea. Liefhebbers van natuur zijn vanuit Nijkerk binnen een kwartier op de Veluwe, waar het prachtig wandelen is in totale rust.

Programma / activiteiten

Een vaste tentoonstelling belicht in een aantal fasen de geschiedenis van de Vest Nijkerk. Daarnaast organiseert het Museum Oud Nijkerk twee à drie wisselende exposities waarin bezoekers kennis kunnen maken met andere zaken die een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de stad. Voor de meest actuele informatie over deze exposities en over andere zaken kun je de uitgebreide en overzichtelijke website van het museum raadplegen.

Stats & tags


Nijkerk, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling