Introductie

Er zijn redenen genoeg te verzinnen om een bezoek te brengen aan Museum Paul Tetar van Elven. Want niet alleen zijn eigen collectie kunstwerken die hier tentoongesteld staan spreken tot de verbeelding, ook de werken van tijdgenoten, het prachtige authentieke interieur en het statige grachtenpand waarin het museum gevestigd is maken van een bezoek aan dit museum een bijzondere ervaring.

Ga naar de website van Museum Paul Tétar van Elven

Historie en populariteit

Paul Tetar van Elven leefde van 1823 tot 1896. Bij leven combineerde hij zijn werk als kunstschilder met het docentschap. In 1864 verhuisde Tetar van Elven naar het statige grachtenpand waar thans het museum is gevestigd. Dit huis, alsmede zijn verzameling kunst, waaronder een groot deel Delfts Blauw en oosters porselein en het complete interieur, liet hij na zijn dood na aan de gemeente Delft. Restrictie was dat de gemeente Delft er een museum van zou maken. In 1926, toen Tetar van Elvens tweede vrouw overleed, opende het museum zijn deuren voor de eerste maal. En inmiddels is het een van de vele musea die van Delft een echte museumstad maken.

Locatie

Delft geniet vooral bekendheid als sterfplaats van onze Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Hier was het dat Balthasar Gerards de gewezen stadhouder voor de koning van Spanje in koelen bloede van dichtbij doodschoot. Kogelgaten in de trap van het Prinsenhof aan het Agathaplein herinneren tot op de dag van vandaag aan de brute daad. Maar Delft is meer, veel meer. Zo staat de stad in de top tien van plaatsen met de meeste Rijksmonumenten. Bezienswaardigheden zijn er derhalve voldoende. Het Stadhuis, de Waag en de Oosterpoort zijn slechts drie van de bijna zevenhonderd Rijksmonumenten, maar deze mag je zeker niet missen bij een bezoek aan Delft. Net zoals je een bezoek moet brengen aan één van de nog overgebleven porseleinfabrieken die het wereldberoemde Delfts Blauw produceren. De Porceleyne Fles en de Delftse Pauw geven een mooi kijkje in de wereld van het Delftse aardewerk. Het Legermuseum, het Mineralogisch-Geologisch Museum en het Museum Nusantara zijn eveneens bijzondere musea.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie worden er ook regelmatig andere thema’s uitgelicht aan de hand van wisselende exposities. Daarnaast worden er het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd, onder andere speciaal voor kinderen. Op de website vind je de meest actuele informatie.

Stats & tags


Delft, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling