Introductie

Museum Rijswijk is gevestigd in het Tollenshuis, een statig herenhuis in hartje Rijswijk. Het museum vertelt de historie van Rijswijk en omgeving en toont dit aan de hand van verschillende historische voorwerpen en kunstobjecten zoals beeldhouwwerk, gevelstenen en andere afbeeldingen. In de kelder worden bezoekers getrakteerd op bodemvondsten en in de authentieke salon op het indrukwekkende kerkinterieur van Abraham Calissen Dorff. De grote zaal staat in het teken van penningen, gravures en boekwerken die stammen uit de 17e eeuw. Maak kennis met de boeiende Rijswijkse geschiedenis in Museum Rijswijk.

Ga naar de website van Museum Rijswijk

Historie en populariteit

Museum Rijswijk is sinds 1957 gevestigd in een pand dat dateert uit circa 1790. Het statige herenhuis is gebouwd op de resten van een 17e eeuwse boerderij. De dichter Hendrik Tollens woonde medio 19e eeuw in dit pand. Vanwege zijn roem, werd het huis naar hem vernoemd. Tot op de dag van vandaag wordt Het Tollenshuis nog steeds als bijnaam gedragen door Museum Rijswijk. Het museum werd in 1994 uitgebreid met een expositievleugel naast het huis. Hier worden vanaf dat moment de tijdelijke exposities gehouden. Het museum trekt jaarlijks veel bezoekers, vooral tijdens de de tentoonstelling van hedendaagse, internationale papierkunst. Deze grootste expositie ter wereld trekt uit alle windstreken duizenden bezoekers.

Locatie

Museum Rijswijk is gelegen in het hart van het oude centrum van Rijswijk, provincie Zuid Holland. Goed bereikbaar met eigen vervoer en parkeren kan in de nabijheid. Wie met het openbaar vervoer komt, kan reizen met de trein, tram en / of bus.

Programma / activiteiten

Museum Rijswijk geeft bezoekers een kijkje in de geschiedenis van Rijswijk en omstreken. Er is een vaste collectie met onder meer historische- en kunstvoorwerpen, archeologische vondsten en diverse prenten. De Tollenskamer bevat herinneringen aan dichter Hendrik Tollens en de salon herbergt nog oorspronkelijke stucdecoraties en betimmeringen uit 1790.

Het museum organiseert jaarlijks ongeveer acht tot tien tijdelijke tentoonstellingen, waarbij de accenten van de tweejaarlijkse exposities zijn gewijd aan schilders en kunstenaars van de Haagse School of De Holland Papier Biënnale, de hedendaagse internationale papierkunst. Tot slot beschikt het museum over een winkel met boeken en tal van faciliteiten voor ontvangsten, recepties en andere (zakelijke) bijeenkomsten. Wie op zoek is naar een sfeervolle ambiance voor het ja-woord, kan tevens terecht in Museum Rijswijk.

Stats & tags


Rijswijk, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling