Introductie

De Sint Walburgisbasiliek is de oudste nog bestaande kerk in Arnhem. Nadat de kerk in de oorlog bij de Slag om Arnhem totaal is afgebrand, is deze na de oorlog weer herbouwd waarbij zoveel mogelijk is getracht de kerk in de originele staat terug te brengen. En dat dat gelukt is zal een ieder die de kerk bezoekt kunnen beamen. Een prachtig bouwwerk dat reeds eeuwen het aangezicht van Arnhem bepaald heeft en dat nog vele eeuwen zal blijven doen. Een bijzondere plek in de Sint Walburgisbasiliek is de Schatkamer. Hier staan religieuze kunstvoorwerpen van kerken uit Arnhem en omgeving tentoongesteld. Met als meest bijzondere object de vijftiende-eeuwse zilveren Eusebiusbuste.

Ga naar de website van Museum Schatkamer St. Walburgisbasiliek

Historie en populariteit

De Schatkamer bestaat sinds 1985. In dat jaar werd een van de zijkapellen van de Sint Walburgisbasiliek omgebouwd tot Schatkamer. En sinds die tijd is de collectie van religieuze kunstvoorwerpen flink uitgebreid. Naast de buste van Eusebius is er ook een verzameling van kelken, cibories en monstransen te bewonderen. Een ander topstuk is het zes eeuwen oude beeld van Maria met kind.

Locatie

De Schatkamer in de Sint Walburgisbasiliek is slechts een van de vele bijzondere bezienswaardigheden in Arnhem. In totaal zijn er in de stad bijna 550 Rijksmonumenten te bewonderen. Maar Arnhem is meer dan alleen oude gebouwen. Zo heeft Arnhem met het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers Zoo twee toeristische trekpleisters van jewelste binnen zijn gemeentegrenzen. Daarnaast herbergt de stad ook het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45, het Historisch Museum Arnhem, het Nederlands Watermuseum en het Nederlands Wijnmuseum. Ook staat de hoofdstad van de provincie Gelderland bekend om zijn vele parken. Park Sonsbeek, met het gelijknamige Huis Sonsbeek en Park Zypendaal, met het gelijknamige Kasteel Zypendaal zijn de bekendste en nodigen zeker bij lekker weer uit om heerlijk bewandeld te worden.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie worden er in de Schatkamer ook met enige regelmaat tijdelijke exposities ingericht. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie rondom exposities en bezoektijden.

Stats & tags


Arnhem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling