Introductie

Het Museum Slag bij Heiligerlee neemt u mee terug in de tijd naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Ontmoet Willem van Oranje Nassau en kom alles te weten over het verloop van de bekende veldslag.

Ga naar de website van Museum Slag bij Heiligerlee

Historie en populariteit

Op 23 mei 1568 vond de Slag bij Heiligerlee plaats tussen de Spanjaarden en de Nederlandse opstandelingen. De graven Lodewijk van Nassau en Adolf van Nassau waren de leiders van de opstandelingen. Zij wilden de stad Groningen belegeren, maar die poging mislukte. Tijdens hun vlucht naar Oost-Friesland werden zij ter hoogte van het dorpje Heiligerlee aangevallen door Spaanse troepen. Graaf Adolf, broer van Willem van Oranje Nassau, sneuvelde tijdens de veldslag, maar de slag werd met behulp van een hinderlaag het eerste succes van de Nederlandse opstandelingen. Helaas bleek het succes van korte duur, want de daaropvolgende Slag bij Jemmingen werd verloren door de opstandelingen. In 1873 onthulde koning Willem III een monument ter nagedachtenis aan graaf Adolf in het dorp Heiligerlee. Tegenwoordig herinnert ook het Museum Slag bij Heiligerlee aan de beroemde veldslag. Jaarlijks trekt het museum zo’n 9.000 bezoekers.

Locatie

Heiligerlee is een dorp met nog geen 1500 inwoners in de provincie Groningen, nabij Winschoten. Een bezoek aan het Museum Slag bij Heiligerlee is uitstekend te combineren met een bezoekje aan het Klokkengieterij Museum aan de overkant van de weg.

Programma / activiteiten

Als bezoeker van het Museum Slag bij Heiligerlee wordt u getuige van de veldslag. Een vrijwilliger neemt u mee naar de ‘ tijdcapsule’ die u terugneemt naar de zestiende eeuw. Met allerlei interactieve middelen wordt u op de hoogte gebracht van de voorbereiding, het verloop en het einde van de bekende veldslag in 1568. Bovendien kunt u wapens zien die tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden gebruikt. De geschiedenis komt zo weer even tot leven! Heeft u vragen? Stel ze aan een van de enthousiaste vrijwilligers. Wanneer u van plan bent om met een groep het museum te bezoeken, kunt u op afspraak gebruik maken van de brasserie voor een kop koffie met gebak.

Stats & tags


Heiligerlee, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling