Introductie

De Zuiderzee en de latere inpoldering ervan, de visserij, het boerenleven, het geloof, klederdracht, allemaal hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Spakenburg en Bunschoten. En daarom worden al deze thema’s behandeld in Museum Spakenburg in het Utrechtse Spakenburg. Het museum is gelegen aan de Oude Haven, historisch gezien de belangrijkste plek in Spakenburg en daarom de enige juiste plek voor een bijzonder museum als Museum Spakenburg.

Ga naar de website van Museum Spakenburg

Historie en populariteit

Museum Spakenburg bestaat ruim een kwart eeuw, zij het in eerste instantie onder een andere naam, want in 1986 opende het museum zijn deuren als ’t Vurhuus. Naast een naamsverandering heeft het museum door de jaren heen ook een complete gedaanteverandering ondergaan. Zo is het museum qua oppervlakte verviervoudigd, is er een museumcafé gerealiseerd en kunnen bezoekers ook informatie krijgen over de Grebbelinie, een oude verdedigingslinie die liep van de Gelderse Vallei tot aan de Zuiderzee.

Locatie

Was Spakenburg vroeger een levendig vissersdorp aan de Zuiderzee, tegenwoordig is het vooral de pleziervaart die het dorp levendig houdt. Het centrum van Spakenburg is goed bewaard gebleven en ademt nog steeds de sfeer van vroeger. Een sfeer die versterkt wordt door vrouwen die hier nog steeds in klederdracht rondlopen. Hoewel hierbij vermeld dient te worden dat het dragen van klederdracht duidelijk op zijn retour is en dat je er bij een bezoek aan Spakenburg niet zondermeer van uit mag gaan dat je dames in klederdracht tegenkomt. Museum Spakenburg biedt hoe dan ook uitkomst, want de collectie klederdracht in het museum mag op zijn zachtst gezegd indrukwekkend genoemd worden. Maar dat geldt eigenlijk voor de gehele collectie van het museum, dat de bezoeker een perfect beeld geeft van het zware boeren- en vissersleven van vroeger.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door worden tal van activiteiten georganiseerd. Het meest actuele overzicht hiervan vind je op de website. Nieuw in het programma is een rondvaart met een echte botter over het Eemmeer. Een bijzondere ervaring en een mooie uitbreiding van een bezoek aan het prachtige museum Spakenburg.

Stats & tags


Bunschoten-Spakenburg, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling