Introductie

Het Museum Speelklok in Utrecht beschikt over de grootste collectie zelfspelende muziekinstrumenten ter wereld. De collectie bestaat uit speeldozen, snaarinstrumenten, draaiorgels, speelklokken en orchestrions.

Ga naar de website van Museum Speelklok

Historie en populariteit

In 1956 werd het museum Van speeldoos tot Pierement geopend. Pierement is Bargoens voor groot straatorgel. Het museum werd bij de oprichting gerund door vrijwilligers. Bezoekers konden er onder meer authentieke speelklokken en draaiorgels bewonderen. Later werd de naam van het museum veranderd in Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement. In juli 2010 kreeg het museum opnieuw een nieuwe naam: Museum Speelklok. De nieuwe directeur, Vera Carasso, vond de naam minder lastig en lekker vrolijk. De collectie zelfspelende muziekinstrumenten is inmiddels uitgegroeid tot de grootste ter wereld. Het museum krijgt ieder jaar een flinke bijdrage van de BankGiro Loterij. Jaarlijks trekt het museum zo’n 100.000 bezoekers.

Locatie

Het museum is gevestigd aan de Steenweg, een drukbezochte winkelstraat in Utrecht. Bezoekers krijgen ook toegang tot het restauratieatelier op 2 minuten loopafstand van het museum.

Programma / activiteiten

Ieder uur vinden er rondleidingen plaats waarbij de vele instrumenten tot leven worden gebracht. De rondleiders vertellen persoonlijke anekdotes over de collectie van het museum. Daarnaast organiseert Museum Speelklok regelmatig bijzondere projecten met bekende artiesten. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan het werkatelier van de restauratoren. Hier kunnen geïnteresseerden kennismaken met de techniek achter de zelfspelende muziekinstrumenten. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen in het museum. Het museum heeft een leuke speurtocht ontwikkeld en kinderen tussen 4 en 12 jaar krijgen een gratis plingplongkaart. Daarnaast is er ook nog de MuziekFabriek waar kinderen zelf speeldoosmuziek kunnen componeren. In het speciale museumcafé Decap kunnen bezoekers even uitrusten met een kop koffie en iets lekkers. Voor muzikale cadeautjes, zoals cd’s, speeldozen, muziekspeeltjes en dvd’s is er de museumwinkel.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling