Introductie

Wist u dat de Groningse stad Appingedam een middeleeuwse oorsprong heeft? In het Museum Stad Appingedam komt u alles te weten over de ontwikkeling van deze stad.

Ga naar de website van Museum Stad Appingedam

Historie en populariteit

De provincie Groningen telt twee middeleeuwse steden, waarvan Appingedam er één is. Hoewel niet precies vaststaat wanneer het stadje is ontstaan, had Appingedam in de middeleeuwen in elk geval een belangrijke functie. Die centrumfunctie was te danken aan de gunstige ligging op een kruispunt van waterwegen, een perfecte locatie voor de handel. De smalle steegjes en de oude gevels in Appingedam tonen het rijke verleden. Sinds 1972 is het stadsgezicht van Appingedam beschermd. De mooiste voorwerpen die herinneren aan het verleden van de stad, zijn te vinden in het Museum Stad Appingedam. In 2011 verwelkomde het museum bijna 15.000 bezoekers.

Locatie

Museum Stad Appingedam is gehuisvest in twee prachtige historische gebouwen, in het centrum van de monumentenstad. Op loopafstand van het museum kunt u de beroemde hangende keukens vinden.

Programma / activiteiten

In de middeleeuwen verzamelden personen met hetzelfde beroep zich in gilden om kennis en ervaringen te delen. Het Museum Stad Appingedam bezit een aantal inventarislijsten en zelfs bezittingen van sommige gilden, zoals een regimentsstaf waar de namen van de leden in zijn gegraveerd. Ook de zilversmeden hadden zich in Appingedam verenigd in een beroepsgroep of gilde. Een aantal van hun zilverstukken, zoals lepels en brandewijnkommen kunt u zien in het museum. Naast de vaste collectie worden regelmatig wisselende tentoonstellingen vertoond rond een bepaald thema. Voor groepen vanaf 10 personen kan het museum speciale arrangementen samenstellen en voor kinderen is zelfs een echt heksenfeestje mogelijk. Meer informatie kunt u vinden op de website van het museum.

Stats & tags


Appingedam, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling