Introductie

Het Stoomgemaal Halfweg behoort tot één van de twee stoomgemalen in West- en Midden Nederland die nog kan draaien onder stoom. Per jaar wordt de ketel ongeveer 12 dagen gestookt. Op deze dagen kunnen bezoekers kennis maken met de werking van de stoommachine en schepraderen. Maar, ook wanneer het gemaal niet onder stoom is, kan men genieten van het mooie gebouw, dat dienst doet als museum en de oude sfeer nog helemaal uitademt. Er zijn exposities te bezichtigen, alsook de machinekamer, de model- en industriestoommachines en de opengewerkte ketel. Er is eveneens een smederij aanwezig, waar kinderen ook zelf de smeedhamer mogen hanteren.

Ga naar de website van Museum Stoomgemaal Halfweg

Historie en populariteit

In Halfweg bevindt zich het grootste, nog draaiende schepradstoomgemaal dat dateert uit 1852 en toen dienst deed als boezemgemaal. Dit gemaal zorgde er destijds voor dat het overtollige water naar de zee werd gepompt. Het stond toen nog te boek als uiterst riskant, omdat het Haarlemmermeer slechts door een smalle dijk was gescheiden van het IJ en ditzelfde IJ in open verbinding stond met de toenmalige Zuiderzee en dus ook eb en vloed kende.

Locatie

Na verloop van jaren werden de boezemgemalen vervangen en gemoderniseerd. In Halfweg kwam op enkele honderden meters van het oude boezemgemaal in 1976 een nieuw volautomatisch gemaal, welke op afstand bedienbaar was. Hierdoor werd het oude stoomgemaal overbodig en sloop dreigde. Een groep liefhebbers van stoomtechniek en historisch erfgoed stak hier een stokje voor en het museum Stoomgemaal Halfweg was geboren, een museum dat vele bezoekers jaarlijks weten te vinden, vooral tijdens de stoomdraaidagen.

Programma / activiteiten

Het Museum Stoomgemaal Halfweg is gelegen in het dorp Halfweg, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, provincie Noord-Holland. Halfweg dankt zijn naam aan de ligging van het dorp, namelijk tussen de steden Amsterdam en Haarlem in.

Het museum Stoomgemaal Halfweg organiseert jaarlijks een twaalftal stoomdraaidagen, waar bezoekers getuigen zijn van een werkende stoommachine. In het museum kunnen zij zowel gerestaureerde bedrijfsstoommachines als modelstoommachines bezichtigen en op de smederij laat de smid hen de geheimen van vuur en ijzer zien. Kinderen mogen dan ook de smeedhamer hanteren, want zij leren smeden en stoken en krijgen na afloop een mooi en uniek diploma uitgereikt.

Voor groepen gaat het museum op afspraak open voor een rondleiding en ook scholen kunnen terecht bij het Museum Stoomgemaal Halfweg voor interessant en boeiend lesmateriaal of een rondleiding.

Stats & tags


Halfweg, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling