Introductie

In het Vlasmuseum ofwel ’T Vlasschuurken kunnen bezoekers het vroegere vlassersleven ervaren. De vlasteelt en de vlasverwerking worden aan de hand van traditionele werktuigen toegelicht. Ook zijn de nog werkende zaaimachine en plukmachines in de schuur aanwezig, zodat bezoekers het gehele proces kunnen zien, van vlas tot linnen. Voorts beschikt het Vlasmuseum over een winkel waarin vlaslinnen producten te koop zijn, Maison du Lin en over een tearoom waar de koffie en thee voor bezoekers al klaar staat.

Ga naar de website van Museum ‘t Vlasschuurken

Historie en populariteit

Het vlasmuseum toont niet alleen de geschiedenis van de vlasnijverheid, maar ook de geschiedenis van de rijke volkscultuur en de regio rondom Koewacht. De museumeigenaar kan hierover veel vertellen, omdat hij zelf vroeger ook met vlas heeft gewerkt. Het museum, een Zeeuws-Vlaamse zwingelstal bevindt zich in de achtertuin van de eigenaar. Jaarlijks weet ’T Vlasschuurken vele belangstellenden te trekken.

Locatie

Het Vlasmuseum is gelegen in het dorpje Koewacht, gemeente Terneuzen in de provincie Zeeland. Het dorp is het middelpunt van de vlascultuur en wie hier zomers een kijkje komt nemen kan genieten van een prachtig vlasblond landschap. Het dorp is met de auto goed te bereiken en bezoekers kunnen parkeren op de parkeerplaats van Maison du Lin.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen in het Vlasmuseum echte authentieke werktuigen en machines bewonderen. Daarnaast wordt de vlasbewerking op de traditionele handmatige wijze gedemonstreerd. Een gezellige en educatieve presentatie geeft de bezoeker inzicht in de geschiedenis van de regio en glasnijverheid. De collectie bestaat onder meer uit de vlasserstaal, gedichten, oude gebruiksvoorwerpen, liederen en natuurlijk eigen verhalen van de eigenaar zelf. In de Tearoom kunnen bezoekers een drankje drinken terwijl zij genieten van de mooie en rustieke tuin van Maison du Lin of zij kunnen toepasselijke producten aanschaffen uit het kleine, gezellige linnenwinkeltje.

Jaarlijks worden er evenementen georganiseerd in en rondom het Vlasmuseum, zoals het Ambachtelijke weekend van het Land van Waas en Zeeuws Vlaanderen. En wie van wat sportiviteit houdt, kan onder begeleiding van een gids deelnemen aan de Vlasbloesemtocht.

Stats & tags


Koewacht, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling