Introductie

Religie, turf, textiel en spoorwegen. Het zijn vier trefwoorden die allemaal te maken hebben met het rijke verleden van Roosendaal. Museum Tongerlohuys in de West-Brabantse stad behandelt deze en andere thema’s aangaande de historie van Roosendaal. Vanaf de Romeinen, die in Roosendaal woonden en werkten tot aan de prenten van de Belgische vluchteling Alfred Oost en alles wat in de tussenliggende periode van belang is geweest voor de ontwikkeling van de stad, Museum Tongerlohuys behandelt het.

Ga naar de website van Museum Tongerlohuys

Historie en populariteit

Museum Tongerlohuys wordt geëxploiteerd door Stichting de Ghulden Roos, een stichting die in 2005 is opgericht en die voortkomt uit Stichting de Oudheidkundige Kring de Ghulden Roos en Stichting Int Heyderadey. De eerste van de twee organiseerde al tentoonstellingen over de historie van Roosendaal sinds 1936. Pas in 1974 werd deze collectie overgeplaatst naar het huidige onderkomen in het Tongerlohuys, dat oorspronkelijk dienst deed als refugehuis van de Abdij van Tongerlo.

Locatie

Roosendaal zelf is ontstaan uit een aantal buurtschappen die in 1266 gezamenlijk toestemming vroegen tot de bouw van een kapel. In een document waarin bouwgrond beschikbaar wordt gesteld wordt voor het eerst gerept over Roosendaal. Roosendaal ontwikkelt zich in de loop der jaren steeds meer en uiteindelijk krijgt het vanwege de ligging aan het spoor een steeds meer logistieke functie. Een bijzondere bezienswaardigheid is onder andere het zestiende-eeuwse raadhuis en Standerdmolen de Hoop uit 1684. Een bezoek aan een van de vele horecagelegenheden die de stad rijk is is overigens zeker aan te raden. Mits je natuurlijk de echte Brabantse gastvrijheid wenst te ervaren.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie die op boeiende wijze weet te vertellen over de rijke geschiedenis van Roosendaal worden er door het jaar heen ook meerdere wisselende exposities georganiseerd. Op de website vind je het meest actuele overzicht van lopende en te verwachten tentoonstellingen. Museum Tongerlohuys is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Stats & tags


Roosendaal, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling