Introductie

Museum Tromp’s Huys, gevestigd in het alleroudste gebouw van Vlieland, is een museum dat de overblijfselen toont van het historische indrukwekkende en maritieme verleden van het eiland Vlieland. De museumcollectie omvat onder meer tekeningen, etsen, prenten en schilderijen die hoofdzakelijk zijn gemaakt door Betzy Akersloot-Berg. Zij heeft lange tijd in het pand gewoond en had een eigen atelier in de tuin, met uitzicht over de Zuiderzee. Daarnaast bestaat het arsenaal uit een uitgebreide zilvercollectie en een foto- en klokkenverzameling. Bovendien kunnen bezoekers in Museum Tromp’s Huys scheepsmodellen en zeekaarten bezichtigen.

Ga naar de website van Museum Tromp’s Huys

Historie en populariteit

Museum Tromp’s Huys bevindt zich halverwege de Dorpsstraat, in het oudste pand van Vlieland. Dit pand is iets na 1575 gebouwd en het museum is hier sinds 1956 gevestigd. Museum Tromp’s Huys is het vroegere woonhuis geweest van enkele commissarissen van de Admiraliteit. Vanaf 1896 werd het huis bewoond door de familie Akersloot. Betzy Akersloot-Berg had in de mooie tuin een eigen atelier waar zij schitterende kunst maakte. Deze kunst is nu onder meer te bezichtigen in het museum dat jaarlijks vele bezoekers trekt van voornamelijk dagjesmensen en toeristen die op het eiland verblijven.

Locatie

Museum Tromp’s Huys is gelegen op het eiland Vlieland, streek de Wadden en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland is met de boot vanaf Terschelling of Harlingen bereikbaar. Vlieland is autoluw, dus de auto moet men achterlaten in Harlingen.

Programma / activiteiten

Museum Tromp’s Huys biedt naast de boeiende vaste collectie tevens regelmatig enkele wisselexposities. Vrijwel alle tentoonstellingen staan in het teken van de maritiem. Geregeld worden er in het museum activiteiten georganiseerd, zoals een gedichtenavond. Maar ook oude ambachten, excursies en wandelingen vinden vanuit het museum plaats.

Het museum heeft voor scholen diverse lesprogramma’s samengesteld met als doel de leerlingen op een betrokken en actieve manier kennis te laten maken met het leven op Vlieland aan het begin van de 20e eeuw. Museum Tromp’s Huys is zodoende uitermate geschikt voor bezoekers van alle leeftijden.

Stats & tags


Vlieland, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling