Introductie

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot) ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden. Er is immers heel veel veranderd in de afgelopen honderd jaar, thuis, op het werk, op school, in winkels. Neem een duik in je eigen verleden en dat van je (groot)ouders en verbaas je over de vele ontwikkelingen.

Ga naar de website van Museum van de Twintigste Eeuw

Historie en populariteit

Het Museum van de Twintigste Eeuw is najaar 2011 verhuisd naar een groter pand. Op het Oostereiland, bij de mooie haven van Hoorn, stond een oude gevangenis jarenlang leeg. Na een uitgebreide restauratie heeft onder meer het museum hier een mooi en ruimer onderkomen gevonden. In de zalen waar vroeger gevangenen sliepen staan nu interieurs van vroeger en opstellingen en vitrines met honderden herkenbare objecten uit de vorige eeuw. Naast het museum treft u in het complex een Brasserie annex Hotel aan en Cinema Oostereiland. Voor bezoekers is er een Toeristisch Informatie Punt en er komt ook nog een museumhaven met werf voor de ‘bruine vloot’. Cruiseschepen van de ‘witte vloot’ leggen ook geregeld aan bij de steigers van het Oostereiland. Het is een mooie plek om even langs het water te flaneren of de enorme binnenplaats van de oude gevangenis te bekijken. In het Museum van de Twintigste Eeuw wordt de historie van de gevangenis en het Oostereiland verteld en is een oude alkoof (traliecel) te bewonderen.
Het Museum Hoorn valt niet alleen in de smaak bij volwassenen, want jaarlijks brengen ook vele kinderen een bezoek aan het museum.

Locatie

VOC-stad Hoorn, met tegenwoordig ruim 70.000 inwoners, is zeker een bezoek waard. U vindt er leuke musea maar ook gezellige winkels en sfeervolle terrassen. De oude haven is één van de mooiste havens van het IJsselmeer en trekt jaarlijks duizenden watersporters en bezoekers. In de oude binnenstad worden veel evenementen georganiseerd, van stadswandelingen tot concerten, van kunstmanifestaties tot kinderactiviteiten. Namen als Bontekoe, Jan PieterszCoen, Liorne, Cape Horn zijn allemaal verbonden met de stad Hoorn. Een stad met veel historie, oude steegjes, gevelstenen, monumenten, standbeelden, kortom de sfeer van weleer.

Programma / activiteiten

Naast het bewonderen van de mooie collectie en de wisselende exposities, kunnen er in het museum ook leuke arrangementen geboekt worden, waarbij er een activiteit wordt aangeboden in combinatie met een bezoek aan het Museum Hoorn. Zo is het mogelijk om een stadswandeling te maken onder begeleiding van een gids inclusief een bezoek aan het museum, koffie en een lunch. Het Museum Hoorn is ook prima geschikt voor educatieve doeleinden, zoals voor schoolreisjes, waarbij er een rondleiding wordt gegeven door het museum. Verder organiseert het Museum hoorn regelmatig speurtochten, welke ook zeer zeker een aanrader zijn voor verjaardagspartijtjes.

Stats & tags


Hoorn, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling