Introductie

Museum van het Korps Rijdende Artillerie laat de militaire geschiedenis herleven. Het oudste en nog altijd actieve onderdeel van de Koninklijke Landmacht is het Korps Rijdende Artillerie, ook wel de Gele Rijders genoemd. Aan de hand van een vaste collectie, bestaande uit uniformen, wapens, militaire attributen, historische foto’s en documenten, prachtig zilverwerk, unieke schilderijen en andere kostbaarheden geeft het museum een goed beeld van de roemrijke geschiedenis van dit bekende Korps. Op het terrein van Museum van het Korps Rijdende Artillerie is tevens een manege aanwezig.

Ga naar de website van Museum van het Korps Rijdende Artillerie

Historie en populariteit

Officieren van het Korps Rijdende Artillerie zijn in 1879 begonnen met het verzamelen van documenten en voorwerpen die konden bijdragen aan de uitbeelding van de geschiedenis. Het Korps werd opgericht in 1793 als een mobiele artillerie-eenheid. Zij waren snel verplaatsbaar om gevechten met kanonvuur te steunen en de cavalerie op de slagvelden te volgen. Tegenwoordig is het Korps nog actief in wereldwijde vredesmissies. Sinds 2005 heeft het museum een vaste standplaats gekregen in een historisch 19e eeuws pand op een legerplaats in ’t Harde. Jaarlijks komen veel belangstellenden een kijkje nemen in het Museum van het Korps Rijdende Artillerie.

Locatie

Museum van het Korps Rijdende Artillerie is gelegen op legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde, gemeente Gelderland. De locatie is met de eigen auto uitstekend te bereiken. Ook beschikt ’t Harde over een eigen Station. Voor bezoekers die reizen met het openbaar vervoer is het museum zodoende ook redelijk goed bereikbaar. Een geldig legitimatiebewijs is verplicht!

Programma / activiteiten

Museum van het Korps Rijdende Artillerie beschikt over een historische vaste collectie. Deze collectie is onder te verdelen in deelverzamelingen zoals kleding, wapens, beeldmateriaal, muziekinstrumenten, opberg- en verpakkingsmaterialen, meubilair, maquettes en diorama’s, kunstvoorwerpen, documenten en gereedschappen.

Daarnaast beschikt het Korps over een moderne manege waar de militaire paardentraditie in stand wordt gehouden. Er is tevens een museumwinkel aanwezig in het Museum van het Korps Rijdende Artillerie waar bezoekers toepasselijke artikelen kunnen kopen zoals een stropdas Rijdende Artillerie, een mapje Rijdersplaten of een Rijdersspeld.

Stats & tags


t Harde, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling