Introductie

Jaarlijks komen er bijna een miljoen mensen over de vloer, maar toch zal de naam van het museum weinigen iets zeggen. Dat komt omdat het Museum van het Nederlandse Uurwerk onderdeel uitmaakt van de immens populaire toeristische attractie de Zaanse Schans. Samen met onder andere de verfmolen, de scheepswerf, de klompenmakerij en de replica van de eerste winkel van Albert Heijn maakt dit alleraardigste museum van de Zaanse Schans een prachtig historische ervaring. Maar zelfs als het museum niet op de Zaanse Schans had gestaan, dan was het het bezoeken meer dan waard geweest. Want het museum beschikt over een uitermate interessante collectie klokken torenuurwerken, vroege slingeruurwerken, staande horloges, tafelklokken, regionale wandklokken en nog veel meer.

Ga naar de website van Museum van het Nederlandse Uurwerk

Historie en populariteit

Het Museum van het Nederlandse Uurwerk bestaat inmiddels al weer ruim dertig jaar. Dat het museum op de Zaanse Schans staat is niet geheel toevallig, Zaandam kende vroeger immers een bloeiende uurwerkmakerij. Aandacht is er echter niet alleen voor de Zaanse klok, maar voor de volledige geschiedenis van de Nederlandse klokkenmakerij. En ook Christian Huygens, in 1657 uitvinder van het slingeruurwerk, verdient zijn plaats in het museum.

Locatie

De vestigingsplaats van het museum is uiteraard bijzonder. De Zaanse Schans is een fantastisch openluchtmuseum waar niet alleen de bijzondere en typische Zaanse architectuur tot de verbeelding spreekt, maar waar ook de diverse ambachten uit langs vervlogen tijden worden uitgebeeld. Een klompenmaker, een bakker, een kruidenier, allen geven ze acte de presence op deze boeiende locatie, die bovendien ruimte biedt aan niet minder dan twaalf molens. Maar natuurlijk is er in de buurt nog veel meer te beleven. Wat te denken van het Verkade Paviljoen, waar liefhebbers van chocola zich kunnen verlekkeren aan het bruine goud. Niet voor niets noemt het museum zich het lekkerste museum van Nederland. Een andere bijzondere gelegenheid is het Tsaar Peterhuisje dat te boek staat als het oudste houten huis van de Zaanstreek. Niemand minder dan de grote Russische Tsaar Peter de Grote logeerde hier ten tijde van zijn Grote Ambassade. Bezoekers van het museum scharen zich in een illuster rijtje van bezoekers waaronder Poetin en Gorbastjov.

Programma / activiteiten

Het Museum van het Nederlandse Uurwerk is geopend van 1 april tot en met 31 oktober van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In het winterseizoen is het museum alleen op zondags geopend.

Stats & tags


Zaandam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling