Introductie

Bezoek het woonhuis van een van de oprichters van de V.O.C. Bewonder de rijkelijk versierde kamers, de collectie portretten, zilver, porselein en gesigneerde meubelstukken.

Ga naar de website van Museum Van Loon

Historie en populariteit

In 1672 ontwierp Adriaen Dortsman dit statige pand aan de Keizersgracht. Schilder Ferdinand Bol –een van Rembrandts leerlingen- was de eerste bewoner. In 1884 kwam het pand in bezit van de familie Van Loon. Oorspronkelijk kwam de familie uit het Brabantse Loon op Zand. Zij verhuisden naar Amsterdam in de 17e eeuw. Het grachtenpand was een huwelijkscadeau van jonkheer Hendrik van Loon aan zijn zoon Willem. Zoonlief was een van de medeoprichters van de V.O.C. in 1602. De voorspoed die hem dat heeft gebracht is te zien aan alle rijkdom in huis Van Loon. De adellijke titel kreeg de familie in de 19e eeuw. Via de Kerkstraat is het Koetshuis bereikbaar, welke door dezelfde architect is ontworpen. In 2009 heeft Stichting Museum Van Loon het Koetshuis van de familie Van Loon gekocht. Na restauratie wordt het opengesteld voor publiek.

Locatie

Het woonhuis van regentenfamilie Van Loon staat in het kloppende hart van Amsterdam. Met het openbaar vervoer is het museum goed te bereiken. Komt u liever met de auto, dan parkeert u in een van de omliggende parkeergarages. Let wel, dit Nederlands duurste parkeerstad.

Programma / activiteiten

In Museum Van Loon hangt de collectie familieportretten. U krijgt een goed beeld van de familie door de eeuwen hen. Het oudste portret dateert uit het begin van de 17e eeuw. Een omsloten tuin in de sfeer van vier eeuwen geleden, ademt een stijlvolle rust. De vertrekken zijn aangekleed met prachtige muurschilderingen, bijzonder behang, schouwen, luchtkronen en meubels voorzien van fraai houtsnijwerk; teveel om op te noemen. Van Loon is uniek in zijn soort, vanwege de originele omvang van de tuin en het huis. Het Museum is elke dag geopend, behalve op dinsdag en sommige feestdagen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling