Introductie

In Museum Vliegbasis Deelen worden voornamelijk exposities georganiseerd rond het thema luchtoorlog uit 1940-1945. Er is onder meer een tentoonstelling te zien over de bevrijding van Vliegveld Deelen in 1945 en de afdeling Nachtjacht geeft bezoekers een indruk hoe de Duitse nachtjacht destijds vanaf Deelen werd geregeld. Er zijn voertuigen te bezichtigen die na de oorlog op het Vliegveld Deelen achter zijn gelaten door de Canadezen. Van april tot oktober worden er rondleidingen gegeven over het voormalig vliegveld en regelmatig vinden er lezingen en tijdelijke exposities rond het thema luchtoorlog plaats in Museum Vliegbasis Deelen.

Ga naar de website van Museum Vliegbasis Deelen

Historie en populariteit

Vliegveld Deelen kent een boeiende geschiedenis. Een simpele grasbaan werd in de jaren ’30 door de Duitse Luftwaffe tot een grote Nachtjager basis gebouwd. In de jaren ’40 vond uitbreiding plaats en groeide het complex uit tot meer dan 4000 Ha. In 1945 trokken de Canadezen huiswaarts en lieten meer dan 37.000 voertuigen achter op het vliegveld. Dit werd door de Nederlandse staat opgekocht, hersteld en herverdeeld. Het project kreeg de naam Dump Deelen. Daarna werd het vliegveld overgenomen door de Nederlandse luchtmacht en in 1980 kwam het vliegveld tot rust tot 2000. Sindsdien oefent de Luchtmobiele brigade hier veelvuldig voor buitenlandse missies. Het vliegveld kent maar liefst 251 objecten en is het meest in stand gehouden militaire vliegveld uit de eerste helft van de 20e eeuw. Jaarlijks nemen veel liefhebbers, belangstellenden, scholen, groepen en militairen graag een kijkje in het interessante Museum Vliegbasis Deelen.

Locatie

Museum Vliegbasis Deelen ligt in de provincie Gelderland, net ten Noorden van de stad Arnhem. Het museum is goed te bereiken met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen in Museum Vliegbasis Deelen een expositie bezichtigen die bestaat uit een aantal hoofdonderwerpen. De bouw van Vliegveld Deelen, Bergingen en de luchtoorlog boven Nederland, Dump Deelen, Nachtjacht en Streekonderzoek. Naast de vaste expositie worden er ook geregeld wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Bezoekers kunnen mee op excursie naar de bunker Diogenes en de peiltoren Teerose.

Het museum is tevens uitermate geschikt voor een tussentijdse stop van bijvoorbeeld een puzzelrit, maar ook voor lezingen of een militaire beurs is het museum een goede locatie. Voor feestjes zijn er leuke arrangementen op maat en voor scholen heeft Museum Vliegbasis Deelen speciale lespakketten beschikbaar.

Stats & tags


Arnhem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling