Introductie

In het Museum Volkenkunde in Leiden kunnen bezoekers het cultureel erfgoed van vooral niet-westerse landen bewonderen. Het museum verwierf belangrijke collecties van een groot aantal verzamelaars.

Ga naar de website van Museum Volkenkunde

Historie en populariteit

In 1837 werd het Ethnografisch Museum opgericht. Later kreeg dit museum de naam ‘Rijksmuseum voor Volkenkunde’ en tegenwoordig heet het simpelweg ‘Museum Volkenkunde’. De ethnografische verzamelingen van J. Cock Blomhoff, J.F. van Overmeer Fisscher en Ph.F. van Siebold vormden in de negentiende eeuw de basis voor het museum. Koning Willem I had deze geleerden de opdracht gegeven om gegevens en materiaal te verzamelen uit overzeese gebieden. Halverwege de negentiende eeuw werd de collectie flink uitgebreid. In de twintigste eeuw verwierf het museum bijzondere collecties uit onder meer Indonesië, Benin, Peru, Tibet, Siberië, Nieuw-Guinea en Groenland.

Locatie

In 2009 groeide het bezoekersaantal met bijna 25 % ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Museum Volkenkunde werd in 2009 bezocht door ruim 94.000 mensen.

Programma / activiteiten

Het Museum Volkenkunde is gevestigd op slechts vijf minuten lopen vanaf het treinstation Leiden Centraal.

Bezoekers kunnen in de vaste tentoonstelling een soort wereldreis maken in eigen land. Ze maken kennis met volken uit Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Oceanië en de circumpolaire gebieden. Ieder jaar organiseert het museum daarnaast nog twee grote tentoonstellingen en een aantal kleinere exposities die steeds weer wisselen.

Voor leerlingen worden er educatieve activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen en muzikale workshops. Bezoekers kunnen een kopje koffie drinken of lunchen in het gezellige museumrestaurant Midi Mondial of een cadeau of boek uitzoeken in de boekhandel ‘de Verre Volken’ in het museum. Het museum beschikt daarnaast over een bibliotheek met meer dan 60.000 boeken en tijdschriften, voornamelijk over niet-Europese antropologie, cultuur en kunst.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling