Introductie

Wat begon als een privé-verzameling van een 12-jarige jongen, groeide uit tot een museum in een prachtige villa. De collectie van Museum Vosbergen bestaat inmiddels uit meer dan 600 muziekinstrumenten.

Ga naar de website van Museum Vosbergen

Historie en populariteit

Op zijn zesde speelde Dick Verel al viool en toen hij twaalf was, begon hij met het verzamelen van muziekinstrumenten. Toch ging Verel uiteindelijk natuurkunde studeren in Delft. Rieteke, die later met Dick trouwde, koos voor binnenhuisarchitectuur. Dick bleef muziekinstrumenten verzamelen. Het huis waar het echtpaar Verel sinds 1967 woonde, werd steeds voller. Dat bracht Dick op het idee om een museum te beginnen. In 2000 gingen ze op zoek naar een geschikt pand. Uiteindelijk liepen ze tegen een prachtige voormalige boerderij aan uit ca. 1815. In november 2000 werd Museum Vosbergen officieel geopend. Jaarlijks ontvangt het museum zo’n 7.000 bezoekers.

Locatie

Het muziek van Dick en Rieteke Vetel ligt in het dorpje Eelde in de provincie Drenthe. De villa is gelegen op het landgoed Vosbergen. Bezoekers kunnen bij het museum parkeren. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf station Groningen of station Assen een bus pakken.

Programma / activiteiten

Muziekliefhebbers zullen zich snel thuis voelen in Museum Vosbergen in Eelde. In het museum zijn honderden instrumenten te bewonderen, die vrijwel allemaal verzameld en gerestaureerd zijn door Dick Verel. De collectie bestaat uit westerse en niet-westerse instrumenten. Topstukken zijn onder meer een Romeinse fluit uit ca. 200 voor Christus en barokklarinetten uit ca. 1730. Daarnaast beschikt het museum over een galerie met kunstvoorwerpen, een gezellige theetuin en een koffiekamer. Bij de toegangsprijs is een consumptie inbegrepen. Tijdens de openingstijden worden er regelmatig rondleidingen gegeven.

Stats & tags


Eelde, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling