Introductie

Verrassend en veelzijdig, dat is Museum Willem van Haren in het Friese Heerenveen. Een zolder vol nostalgie, de geschiedenis van landgoed Oranjewoud, in 1676 aangekocht door prinses Albertine Agnes van Oranje-Nassau, Heerenveens zilver, een multimediale maquette, hedendaagse kunst en nog veel meer valt er te zien te beleven in dit museum dat gevestigd is in de Heerenveense School, het centrum voor kunst en cultuur in Heerenveen.

Ga naar de website van Museum Willem van Haren

Historie en populariteit

De geschiedenis van het museum zelf begint in 1942, wanneer een gebouw aan de Vleesmarkt in gebruik wordt genomen als oudheidkamer over de geschiedenis van Heerenveen. Als het museum in 1982 verhuist naar een pand aan het Van Harenspad krijgt het ook de naam Museum Willem van Haren mee. Willem van Haren was een grietman, een combinatie van burgemeester en kantonrechter, die leefde in de zeventiende en achttiende eeuw. In 1999 wordt ook het naastgelegen voormalig schoolgebouw aan het museum toegevoegd en bereikt het museum zijn huidige omvang. Sinds die tijd wordt het museum goed bezocht door iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Heerenveen of in een van de andere thema’s waar tentoonstelling over worden gehouden.

Locatie

Naast het museum zijn ook de ANWB en de VVV gevestigd in het gebouw aan de Minckelersstraat. Handig, want bij de VVV weten ze je direct te vertellen dat Heerenveen meer is dan alleen een stad bekend van voetbal en schaatsen. Zo zijn er nog meer musea te bezoeken, leent Heerenveen zich uitstekend voor een stadswandeling of kun je heerlijk wandelen of fietsten door Oranjewoud, waarvan je de historie dankzij een bezoekje aan Museum Willem van Haren al kent.

Programma / activiteiten

Naast een viertal vaste expositieruimten behoort ook het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum tot het Museum Willem van Haren. Als grondlegger van het Nederlands socialisme is Domela een van de meest invloedrijke personen uit de recente vaderlandse geschiedenis. Tegelijk was hij in zijn tijd zowel de meest geliefde als gehate persoon. Een bijzonder museum dus over een bijzonder persoon en een bijzondere tijd.

Stats & tags


Heerenveen, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling