Introductie

Om te zien hoe een biertje gebrouwen wordt kun je tegenwoordig bij alle grote brouwerijen terecht. Rondleidingen laten bierliefhebbers zien hoe hun favoriete pilsje met duizenden liters tegelijk van ketel naar fles wordt getransporteerd. Maar dat is natuurlijk niet hoe het vroeger ging. Echte bierliefhebbers gaan daarom naar Museumbrouwerij de Roos in het Brabantse Hilvarenbeek. Dit is de enige authentieke brouwerij van Nederland. Met een brouwinstallatie die in 1933 voor het laatst gebruikt is. Tot zestig jaar later een groep enthousiaste vrijwilligers de brouwinstallatie onder het stof vandaan haalt en de brouwerij nieuw leven in blaast.

Ga naar de website van Museumbrouwerij de Roos

Historie en populariteit

Het verhaal van Brouwerij de Roos begint in 1877 en duurt iets minder dan zestig jaar. Want ondanks een aantal modernisering die gedurende de brouwjaren heeft plaatsgehad, valt het doek voor de brouwerij vanwege de sterk teruglopende vraag naar bieren van hoge gisting. De techniek van het ondergisten wint vanwege kwalitatieve zekerheid van het eindproduct aan terrein. Maar dit is tegelijk een techniek die forse investeringen vraagt. De brouwerij gaat op slot, het inventaris wordt verzegeld en wederom zestig jaar later door enthousiaste vrijwilligers opgeknapt. En inmiddels wordt er weer een aantal knappe biertjes gebrouwen.

Locatie

De museumbrouwerij staat in Hilvarenbeek, even ten zuiden van Tilburg. Hilvarenbeek is een aangenaam dorp om even te verpozen. Vooral op het sfeervolle Vrijthof, het centrale plein van het dorp, is het goed toeven. Maar de echte publiekstrekker van de Brabantse plaats is zonder twijfel Safaripark de Beekse Bergen. Jaarlijks vinden bijna een miljoen mensen hun weg naar dit dierenpark, waar de bezoeker wordt getrakteerd op een ervaring die dicht bij die van een echte Afrikaanse Safari moet liggen. Olifanten, giraffes, neushoorns, leeuwen en nog veel meer dieren die in Afrika in het wild leven zijn hier te bezichtigen, indien gewenst zelfs vanuit de eigen auto.

Programma / activiteiten

Museumbrouwerij de Roos is in het weekend geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum verzorgt rondleidingen, zodat je na afloop in de proeverij precies weet wat je drinkt. En wil je thuis nog eens rustig nagenieten, neem dan een paar flessen bier mee uit de museumwinkel.

Stats & tags


Hilvarenbeek, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling