Introductie

Beeldende kunst, kunstnijverheid en een groot aantal objecten die een mooi beeld geven van de rijke historie van Gouda. Dat is in een notendop de uitgebreide collectie van Museumgouda die bestaat uit maar liefst 44.000 objecten. De collectie beeldende kunst bestaat onder andere uit werken van Isaac Israels en Willem Tholen, maar ook religieuze Altaarstukken hebben hun plek in het museum gevonden. Daarnaast zijn er topstukken te vinden van plateel, een soort aardewerk dat lijkt op porselein en dat veel in Gouda werd vervaardigd. En last but not least beschikt het Museumgouda over een bijzondere collectie kleipijpen, zogenaamde Goudse pijpen, die de stad naast kaas, kaars en stroopwafels beroemd hebben gemaakt.

Ga naar de website van MuseumgoudA

Historie en populariteit

Museumgouda is opgericht in 1874 als Stedelijk Museum. In 1947 werd het huidige onderkomen in het Catharina Gasthuis betrokken. Jaarlijks weten zo’n 40.000 bezoekers het museum te vinden en te waarderen.

Locatie

Museumgouda vertelt onder andere het geschiedkundig verhaald van de stad Gouda. De stad die over de hele wereldbekend is geworden vanwege zijn kaas. Maar ook vanwege de kaarsen, de stroopwafels en de al eerder genoemde pijpen. En nog steeds spelen deze producten een prominente rol in het dagelijkse Goudse leven, zij het nu vooral op toeristisch gebied. De wekelijkse kaasmarkt op donderdagochtenden in de zomermaanden is hier het bekendste voorbeeld van. Tijdens die kaasmarkt worden ook tal van andere oude ambachten uitgebeeld, zodat de bezoeker een goed beeld krijgt van het vroegere leven. Het historische centrum met ruim driehonderd Rijksmonumenten helpt dat beeld uiteraard te versterken. Datzelfde historisch centrum is tevens het decor van een van Nederlands meest feeërieke evenementen: de Kaarsjesavond. Grote delen van het centrum van Gouda worden op die avond door kaarslicht verlicht.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie zijn er in Museumgouda met grote regelmaat wisselende exposities te bewonderen. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie over lopende en komende tentoonstellingen.

Stats & tags


Gouda, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling