Introductie

De oude haven van Zierikzee is enige jaren geleden omgedoopt tot Museumhaven Zeeland. Vandaag de dag biedt deze prachtige, authentieke plek een ligplaats aan oude schepen zoals een hoogaars, botter, boeier en een klipper. Deze klassiekers zijn prachtig gerestaureerd of men is daar nog volop mee bezig. Bij de Museumhaven behoort ook een scheepswerf. Een bezoekje aan beide locaties van Stichting Museumhaven Zeeland geeft belangstellenden een mooi beeld van het maritieme verleden van Zierikzee.

Ga naar de website van Museumhaven Zeeland

Historie en populariteit

De Museumhaven Zeeland werd in 1989 bedacht door Ria Geluk en John van Dalsen. De Oude Haven, waar inmiddels geen woonboot meer te bekennen was, lag er wat verlaten bij en zij vonden dat deze plek prima dienst kon doen als ligplaats voor botters en andere antieke schepen. Met de aan de haven gelegen monumentale panden, vormt dit samen een prachtig plaatje. Op 26 januari 1990 werden de Stichting Museumhaven Zierikzee en de Vereniging Vrienden van de Museumhaven Zierikzee opgericht. Het onderhouden van de schepen kostte veel geld, al werden veel werkzaamheden door vrijwilligers gedaan. Gelukkig kon de stichting vanaf 2004 op steun van de gemeente rekenen en kon de Museumhaven voortbestaan.

Locatie

De Oude Haven stamt al uit de Middeleeuwen. Het staat via de Oosterschelde in verbinding met de Noordzee. Niet alleen het gezellige centrum van dit havenstadje is een boeiende trekpleister, maar zeker ook de Museumhaven Zeeland trekt ieder jaar opnieuw vele toeristen aan.

Programma / activiteiten

Museumhaven Zeeland is gelegen in de Oude Haven van Zierikzee, op het Zeeuwse eiland Schouwen- Duiveland. Vlakbij de haven ligt de werf, aan de Vissersdijk tegenover de Scheepstimmerdijk. Zierikzee is gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar (per bus). Nabij de haven is eveneens voldoende parkeergelegenheid.

De stichting Museumhaven Zeeland houdt zich bezig met het aankopen, herstellen en behouden van oude zeil- en motorschepen uit het deltagebied van Zeeland en doet dit al sinds 1990. Het museum bevindt zich op twee locaties. Op de buitenlocatie – aan de Oude Haven – kan men een indrukwekkende vloot historische schepen bezichtigen. Fraaie oude schepen liggen in het rustige water van het pittoreske havenstadje. Op loopafstand bevindt zich een scheepswerf, de Stads- en Commerciewerf, die de binnenlocatie vormt. Hier vinden de restauratiewerkzaamheden plaats. Beide locaties zijn voor het publiek toegankelijk. Museumhaven Zeeland is een interessante attractie voor jong en oud.

Stats & tags


Zierikzee, Zeeland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling