Introductie

Al twee eeuwen lang torent de ‘Jan Pol’ hoog boven iedereen en alles in het Drentse dorpje Dalen uit. Van heinde en verre zie je de imposante wieken die sinds 1820 een baken vormen voor mensen die naar Dalen reisden. Tegenwoordig doet de ‘Jan Pol’ dienst als museum. Een bijzonder museum dat niet alleen de geschiedenis van de molen vertelt, maar waarin bezoekers de molen ook aan het werk kunnen zien. Daarnaast is er een expositie over de historie van het dorp Dalen en de omliggende dorpen Wachtum, Stieltjeskanaal en Dalerpeel, die allen tot de vroegere gemeente Dalen behoorden.

Ga naar de website van Museummolen Jan Pol

Historie en populariteit

De huidige ‘Jan Pol’ zoals we die nu zien is gebouwd in 1876, een jaar nadat blikseminslag er voor had gezorgd dat de vorige molen op die plek in de as werd gelegd. De naam ‘Jan Pol’ droeg de molen toen overigens nog niet. Deze naam heeft de molen te danken aan de molenaar Jan Pol, die vanaf 1942 tot aan zijn overlijden in 1982 de scepter zwaaide over de machtige wieken. In 1988 komt de molen in handen van de gemeente. En later is het de Stichting Aold Daol’n (Oud Dalen) die er een museum van maakt. Overigens wordt de molen ook nog regelmatig ingezet om graan te malen, hoewel het totaal aantal omwentelingen van de wieken in vier jaar tijd met ruim een kwart is afgenomen.

Locatie

Dalen ligt in de provincie Drenthe, tussen Coevorden en Emmen in. Beide plaatsen bieden voldoende vertier om een bezoek aan Museummolen Jan Pol, dat te boek staat als de hoogste molen van Drenthe, mee te combineren. Emmen is natuurlijk vooral bekend vanwege Dierenpark Emmen. Maar even buiten Emmen ligt ook het grootste museum van Nederland, het Veenpark. Dit bijzondere openluchtmuseum met een oppervlakte van 160 hectare kan zich jaarlijks verheugen op rond de 100.000 bezoekers.

Programma / activiteiten

Museummolen ‘Jan Pol’ is geopend voor het publiek van 1 april tot en met 1 november op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. Op verzoek kunnen ook rondleidingen en demonstraties worden gegeven.

Stats & tags


Dalen, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling