Introductie

Bezoekers kunnen Museummolen Schermerhorn van onder tot boven bezichtigen. Op bijzondere wijze wordt de sfeer rond het leven, wonen en werken in de poldermolens weergegeven. De werking van de molen wordt goed uitgebeeld en op gezette tijden zorgt de molenaar ervoor dat de molen draaiende is te zien. Een film toont de ontwikkeling van de polderbemaling en de geschiedenis van het vrijwel onaangetaste polderlandschap. In de droogschuur staan voornamelijk gereedschappen en werktuigen tentoongesteld. Voorts is er een museumwinkel aanwezig waar tal van leuke herinneringen te koop zijn en het terras van Museummolen Schermerhorn biedt een schitterend uitzicht op het Schermereiland en de Schermerpolder met zijn molens.

Ga naar de website van Museummolen Schermerhorn

Historie en populariteit

Museummolen Schermerhorn behoort tot één van de elf molens die van de in totaal 52 molens is overgebleven. Vanaf 1633 tot 1929 hebben de molens de Schermerpolder droog gehouden. In 1929 ging de polder over tot bemaling via elektrische gemalen. Hierdoor verloren de molens hun functie en werd een groot gedeelte gesloopt in de jaren ’30 van de 20e eeuw. In 1964 werd een stichting opgericht waar de overgebleven molens in onder werden gebracht. In 1968 werd nog een stichting opgericht die als doel had de mensen kennis te laten maken met het leven en de werking van de molens. Vanaf die tijd zijn er drie molens opengesteld voor publiek. Jaarlijks verwelkomt Museummolen Schermerhorn vele verschillende bezoekers, van jong tot oud.

Locatie

Museummolen Schermerhorn is gelegen in Schermerhorn tussen Alkmaar en Purmerend, provincie Noord-Holland. De locatie is prima met eigen vervoer te bereiken en biedt volop parkeergelegenheid. Ook met het openbaar vervoer is de molen goed bereikbaar, want er rijden geregeld bussen tussen Alkmaar en Purmerend.

Programma / activiteiten

Museummolen Schermerhorn toont bezoekers op boeiende wijze het wonen, leven en werken in en met de molens in het voormalig polderlandschap. Men krijgt een goede indruk over het droogmalen van de polder, het droogmaalproces. De molen is te beklimmen tot in de kap, waarna bezoekers getrakteerd worden op een mooi uitzicht. Ook wordt de molen op geregelde tijden door de molenaar in werking gezet.

De molen is leuk en leerzaam voor leerlingen van scholen. Daarnaast worden er geregeld dagtochten en arrangementen georganiseerd zoals een Bokkendag, Kaas, kool en wind of een demonstratie. Ook is Museummolen Schermerhorn een sfeervolle locatie om elkaar het ja-woord te geven.

Stats & tags


Schermerhorn, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling