Introductie

Tussen Veendam en Musselkanaal rijdt de Museumspoorlijn STAR met dieseltreinen en een historische stoomtrein. Het is van Nederland de langste museumlijn, met een lengte van 26 kilometer. Bezoekers kunnen tijdens de rijdagen een ritje maken met deze bijzondere trein. Daarnaast kunnen zij een kijkje nemen in de tot museum omgebouwde rijtuigenloods, waar een unieke en prachtige verzameling van authentieke attributen, afkomstig van de vroegere spoorwegen, staat tentoongesteld. De collectie toont de ontwikkeling van de spoorlijn vanaf de beginjaren in 1900. Bovendien kunnen bezoekers tevens op de machinistenstoel een virtuele rit maken. Museumspoorlijn STAR neemt bezoekers weer voor even mee terug naar de stoomtrein tijd.

Ga naar de website van Museumspoorlijn STAR

Historie en populariteit

In 1992 werd de Museumspoorlijn STAR opgericht als Stichting Stadskanaal Rail. Het doel van de oprichting was het behoud van de spoorlijn als monument. In 1994 kon de stichting met behulp van subsidies en giften materieel overnemen van een museumspoorlijn uit Zuid-Duitsland. In het voorjaar van 1994 werd er voor het eerst met eigen materieel gereden. Door de jaren heen is niet alleen het nodige bereikt op materieelgebied, ook de gehele spoorlijn is opnieuw berijdbaar gemaakt. Museumspoorlijn STAR is vandaag uitgegroeid tot een organisatie met vele vrijwilligers, tientallen rijtuigen en wagens en verschillende diesel- en stoomlocomotieven. Jaarlijks mag de spoorlijn vele belangstellenden verwelkomen.

Locatie

Museumspoorlijn STAR is gelegen in Noordoost Groningen. Op het station Stadskanaal en Veendam kan men kaartjes kopen. Wie onderweg opstapt, kan dit bij de conducteur doen. Stadskanaal is per openbaar vervoer prima te bereiken evenals met eigen vervoer.

Programma / activiteiten

Museumspoorlijn STAR beschikt over diverse stoom- en dieseltreinen waar bezoekers een ritje mee kunnen maken. Naast de bestaande dienstregeling, worden er ook bijzondere rijdagen en evenementen georganiseerd zoals de Teddyberenexpres, de Sinterklaasexpres en Stukgoederen vervoer.

Bij station Stadskanaal bevindt zich in een wagon aan het perron de souvenirwinkel. Hier kunnen bezoekers allerlei kaarten, boeken, T-shirts, souvenirs en andere artikelen die in het teken van de spoorwegen staan kopen.

De Museumspoorlijn leent zich ook bijzonder goed voor onder meer een bruiloft, receptie, familiedag of bedrijfsuitje. En wie eens een keertje sfeervol op het spoor wil overnachten, kan eveneens terecht bij Museumspoorlijn STAR.

Stats & tags


Stadskanaal, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling