Introductie

Museumwinkel Albert Heijn neemt bezoekers mee terug naar een kruidenierswinkel uit 1887. In dat jaar nam Albert Heijn namelijk de kruidenierszaak over van zijn ouders. De museumwinkel is een combinatie van twee huizen. De winkel uit 1820 is het voorste gedeelte en stond oorspronkelijk in Zaandam aan de Oostzijde. Het achterste gedeelte komt uit Westzaan van de Kerkbuurt en is als woonhuis in gebruik. Het museum toont de oorspronkelijke inventaris en inrichting, zoals een antieke toonbank, van de eerste winkel van Albert Heijn uit Oostzaan. Uiteindelijk groeide dit kleine kruidenierswinkeltje uit tot de supermarkt die we thans allemaal kennen. Hoe het allemaal begon kunnen bezoekers van jong tot oud te weten komen in Museumwinkel Albert Heijn.

Ga naar de website van Museumwinkel Albert Heijn

Historie en populariteit

Albert Heijn nam in 1887 de kruidenierswinkel over van zijn ouders en geschiedenis was geschreven. Dit kleine zaakje met kruidenierswaren is vandaag de dag uitgegroeid tot één van de grootste supermarktketen van Nederland. Vanwege de ligging, in de Zaanse Schans, mag de museumwinkel jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland welkom heten.

Locatie

Museumwinkel Albert Heijn bevindt zich in de plaats Zaandam, gemeente Zaanstad in de provincie Noord-Holland. De winkel is goed met eigen vervoer bereikbaar alsook met het openbaar vervoer. De toegang van het museum is gratis.

Programma / activiteiten

Museumwinkel Albert Heijn is een kruidenierszaakje anno 1887, de eerst geopende Albert Heijn winkel. Er hangen kettingschalen, een oude petroleumlamp en zakkendragers. De schappen liggen vol met zoethout, suikerbroden, witte- en zwarte kandij, kaasstremsels en pepermuntstokken. De bakken zijn gevuld met onder meer graansoorten, peulvruchten, krulvermicelli, rijst en meel. Er staan drie toonbanken in de winkel, waarvan er eentje antiek is. Op de toonbank bevindt zich een tweewielige koffiemolen uit 1890.

Een bezoek aan de museumwinkel is uitstekend te combineren met één van de andere arrangementen op de Zaanse Schans. Er zijn diverse musea en molens te bezichtigen en ook het landschap nodigt uit voor een tochtje. Een dagje Zaanse Schans inclusief een bezoek aan de Museumwinkel Albert Heijn is leuk en geschikt voor alle leeftijden.

Stats & tags


Zaandam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling