Introductie

Wie glas zegt, zegt Leerdam. Sinds de 18e eeuw is de stad in Zuid-Holland onlosmakelijk verbonden met de glasindustrie. Niet verwonderlijk dus dat Leerdam onderdak biedt aan het Nationaal Glasmuseum. Bezoekers van het museum kunnen hier terecht voor een grote en gevarieerde collectie van glas, zowel op het gebied van gebruiksglas, als op het gebied van kunst- en sierglas.

Ga naar de website van Nationaal Glasmuseum

Historie en populariteit

Feitelijke grondlegger van het Nationaal Glasmuseum is Petrus Marinus Cochius, die van 1912 tot 1933 directeur was van de Glasfabriek Leerdam. Daarnaast was hij een fervent verzamelaar van kunst. Deze verzameling vormt vanaf 1953, toen het museum ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Leerdamse glasfabriek werd geopend, de basis van wat inmiddels is uitgegroeid tot een museum van grote klasse.

Locatie

Niemand minder dan Koningin Beatrix opende op 22 juni 2010 het nieuwe Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Met de opening kwam een einde aan een langdurig proces van verandering. Een proces waarin het museum zich onderneer loskoppelde van de Leerdamse glasfabriek, waarin de Nederlandse staat een deel van de collectie dat nog in handen was van de fabriek overnam en zo wist te behouden voor het museum en waarin het museum fuseerde met de Glasblazerij Leerdam. De nieuwbouw bestaat deels uit het ‘oude’ museum en deels uit de buurvilla aan de Lingedijk. Vier horizontale loopbruggen verbinden ‘oud’ en ‘nieuw’ met elkaar.

Programma / activiteiten

Naast de eigen collectie en een groot aantal wisselende tentoonstellingen rondom bijzondere thema’s kan de bezoeker van het Glasmuseum ook met eigen ogen de kunst van het glasblazen aanschouwen. Daarnaast is het ook mogelijk zelf te ervaren hoe het is om glas te blazen. In een workshop kan iedereen zijn eigen unieke object van glas maken. De Glasblazerij en het Nationaal Glasmuseum zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Zowel museum als glasblazerij zijn op maandag gesloten.

Stats & tags


Leerdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling