Introductie

Ooit liepen ze vrijelijk rond door het gebied wat nu bekend staat als de Peel: mammoeten. Het bewijs daarvan wordt nog regelmatig in onze vaderlandse bodem gevonden. Uit al die bewijzen samen is nu een compleet mammoetskelet gevormd dat te bewonderen is in het Nationaal Klok & Peel Museum in het Brabantse Asten. Zoals de naam van het museum al doet vermoeden is het skelet niet het enige pronkstuk. Zo herbergt het museum naast het skelet en een groot aantal andere natuurhistorische vondsten uit de Peel ook een indrukwekkende collectie klokken, beiaarden, bellen en uurwerken. En dat laatste heeft weer alles te maken met de aanwezigheid van de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken in het Brabantse dorp. Twee bijzondere collecties die gezamenlijk een bijzonder museum maken. Een museum met een dubbele belevenis, zoals het museum het zelf verwoordt.

Ga naar de website van Nationaal Klok & Peel Museum Asten

Historie en populariteit

Niemand minder dan Zijne Koninklijke Hoogheid prins Bernhard opende in 1975 de deuren van het nieuwe gezamenlijke onderkomen van beide tot dan toe onafhankelijk van elkaar opererende musea. Niet lang daarvoor was het Jan Vriends die als bioloog een natuurhistorisch museum opende, terwijl zes jaar eerder de zolder van het Astense gemeentehuis het eerste onderkomen werd voor het Nationaal Beiaardmuseum. Toen beide musea op hetzelfde moment bij de gemeente een verzoek indienden voor financiële steun was het een slimme ambtenaar die op het idee kwam van gezamenlijke huisvesting. Dit resulteerde uiteindelijk in een samengaan van beide musea in 2007.

Locatie

Op 24 april 2012 is het vernieuwde museum onder de naam Nationaal Klok & Peel Museum Asten officieel geopend door Koningin Beatrix.

Programma / activiteiten

Asten ligt midden in de Brabantse Peel en ligt tussen twee bijzondere natuurgebieden in. Een bezoek aan het Nationaal Klok & Peel Museum is dan ook prima te combineren met een wandeling of fietstocht door een van deze twee natuurgebieden. De bekendste is Nationaal Park De Groote Peel, dat bekend staat als een van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa. Het andere gebied, de Strabrechtse Heide is een van de grootste aaneengesloten stukken heide van Nederland.

Het Nationaal Klok & Peel Museum Asten laat zich het beste ontdekken aan de hand van een rondleiding onder begeleiding van een ervaren gids. Op de website van het museum vind je hierover meer informatie.

Stats & tags


Asten, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling