Introductie

De mooie ontwerpen van glaskunstenaar Lalique zijn nog altijd zeer populair. Zijn werken zijn te vinden in verschillende musea, en sinds kort ook in Nederland. In Doesburg is in 2011 het Nationaal Lalique Museum geopend, ofwel het Société Musée Lalique Pays Bas. Liefhebbers van glaskunstwerken kunnen in dit museum vele tientallen topstukken bewonderen.

Ga naar de website van Nationaal Lalique Museum

Historie en populariteit

Het Nationaal Lalique Museum in Doesburg werd geopend op zondag 19 juni 2011. Bij de aanvang bestond de collectie van het museum uit zo’n vijftig werken van de kunstenaar Lalique. René Lalique werd op 6 april 1860 geboren in Frankrijk. Hij was edelsmid en glaskunstenaar, en bleek al snel bijzonder talentvol te zijn. Een aantal jaren is hij freelance ontwerper geweest en uiteindelijk heeft hij een eigen onderneming opgericht. Zijn werk is zeer populair en wordt tot de stijlen Art Deco en Jugendstil gerekend. Lalique ontwierp vooral sieraden met bijzondere dier- en bloemmotieven, zoals libellen, pauwen en slangen. Lalique overleed in 1945 in Parijs. Het Nationaal Lalique Museum heeft de ambitie om uit te groeien tot een museum met honderden prachtstukken van Lalique. Het is de bedoeling dat het museum uiteindelijk zal verhuizen naar De Commanderij in Doesburg, maar voorlopig is het gevestigd aan de Gasthuisstraat.

Locatie

Het Nationaal Lalique Museum is voorlopig gevestigd in een pand aan de Gasthuisstraat 1 in het centrum van de Gelderse stad Doesburg. Het plan is dat het museum op termijn verhuist naar De Commanderij. Bezoekers van de Gasthuisstraat kunnen hun auto gratis parkeren op parkeerplaats De Bleek. In de tijdelijke huisvesting aan de Gasthuisstraat is het museum helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Programma / activiteiten

Elke eerste zondag van de maand is omgedoopt tot culturele zondag in de stad Doesburg. Op deze zondag is het Nationaal Lalique Museum geopend tussen 12.30 en 17.00 uur. Op woensdag, donderdag en middag is het museum bovendien ‘s middags te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur. Wilt u het museum graag op een andere dag of een ander tijdstip bezoeken? Dan kunt u telefonisch een afspraak maken voor uw bezoek. In het museum kunt u momenteel tientallen topstukken bekijken van glaskunstenaar René Lalique. Historicus Santine Melssen en conservator Benjamin Janssens hopen de collectie op termijn flink uit te kunnen breiden. Wilt u meer weten over het leven van Lalique? Voor groepen is een informatief arrangement bespreekbaar, eventueel in combinatie met een stadswandeling door Doesburg. Ook high tea-arrangementen behoren tot de mogelijkheden. Meer informatie kunt u vinden op de website of door te bellen met het museum.

Stats & tags


Doesburg, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling