Introductie

Liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen in het Sneker Modelspoormuseum. Vitrines vol miniatuurlocomotieven en –treinstellen en modeltreinen die geruisloos door prachtig nagebootste landschappen rijden maken van dit museum een must voor treinliefhebbers, zowel jong als oud.

Ga naar de website van Nationaal Modelspoor Museum

Historie en populariteit

Voor de complete spoorweggeschiedenis van Nederland kan de bezoeker terecht in de Scheltemazaal. De zaal is vernoemd naar de in 1989 overleden antiquair Piet Scheltema die in zijn eentje verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de unieke collectie. Van een replica van de Arend, de stoomlocomotief die in 1839 voor het eerst van Amsterdam naar Haarlem reed, tot een miniatuur van de moderne Arriva Spurt; alle treinen die ooit het Nederlandse landschap doorkruisten zijn hier te vinden. In de grote zaal vinden wisselende tentoonstelling plaats van zowel collecties die aan het museum zijn geschonken als van collecties die door modeltreinenthousiastelingen in bruikleen zijn gegeven. Daarnaast heeft het museum de beschikking over een indrukwekkende verzameling van unieke Engelse en Amerikaanse modellen en ook Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse treinen ontbreken niet. En misschien wel het belangrijkste, er mag ook met de treinen gereden worden!

Locatie

Geen mooiere locatie natuurlijk voor een museum over miniatuurtreinen dan een echt stationsgebouw. Het modelspoormuseum is gevestigd in de voormalige stationsrestauratie in het stationsgebouw van Sneek en is daarmee ideaal bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor diegene die toch liever met de auto komen is er in de buurt voldoende gelegenheid om de auto gratis te parkeren. Het stationsgebouw zelf dateert uit 1883. Soortgelijke stationsgebouwen zijn te vinden in de Betuwe en Oost-Groningen.

Programma / activiteiten

Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondags gaan de deuren om 12.00 uur open en sluiten ze om 17.00 uur. In juli en augustus en in de schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Iedere woensdag zijn er gratis rondleidingen.

Stats & tags


Sneek, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling