Introductie

Antieke toverlantaarns en hippe schoolagenda’s, kleurrijke schoolplaten en schattige inktlappen, ouderwetse schoolbanken en natuurlijk talloze landkaarten en illustraties. Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam heeft het allemaal in zijn collectie. Ongeacht leeftijd neemt het Nationaal Onderwijsmuseum zijn bezoekers mee terug naar de periode waarin zij in de schoolbanken zaten. Een echt ‘oh ja’ museum, waar jong en oud met weemoed zal terugdenken aan die onbezorgde periode waarin meester of jufrouw hen streng doch rechtvaardig toespraken.

Ga naar de website van Nationaal Onderwijsmuseum

Historie en populariteit

Het Nationaal Onderwijsmuseum is in 1981 opgericht, toen nog onder de naam Nationaal Historische Onderwijscollectie en gevestigd in Zoetermeer. Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een gerenommeerd kennisinstituut met een omvangrijke collectie op het gebied van onderwijs. Behalve op het verzamelen en tentoonstellen van deze collectie richt het museum zich ook op onderzoek. Op die manier weet het museum de bezoeker iedere keer weer te verrassen met actuele exposities. Inmiddels is het museum de grens van 40.000 bezoekers per jaar gepasseerd. En de verwachting is dat het passeren van de grens van 50.000 jaarlijkse bezoekers niet lang op zich laat wachten.

Locatie

Het Nationaal Onderwijsmuseum is gevestigd aan de Nieuwe Markt in Rotterdam. Een bezoekje aan het museum is prima te combineren met een vaartour door de havens van Rotterdam of met een bezoek aan een van de vele andere musea die de stad rijk is. In Rotterdam is er voor elk wat wils en altijd wat te doen.

Programma / activiteiten

Het museum heeft twee vast tentoonstellingen. De expositie ‘naar school’ zal bij de oudere bezoeker een heimelijk gevoel van nostalgie opwekken. De jonge bezoeker zal zich daarentegen vol verbazing verwonderen over de ‘primitieve’ toestanden nog niet zo heel lang geleden. De expositie ‘oud goud’ laat tal van aquarellen, illustraties en schilderijen zien die vroeger de leslokalen sierden. ‘Aap, noot en Mies’, ‘Ot en Sien’ en de ‘Noormannen bij Dorestad’ zijn slechts enkele prenten die bij velen van ons herinneringen zullen oproepen. Naast de twee vaste tentoonstellingen zijn er het hele jaar door wisselende exposities te bewonderen. Actuele informatie omtrent deze wisselende exposities vind je op de website van het Nationaal Onderwijsmuseum.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling