Introductie

Nationaal Park Duinen van Texel omvat het hele Texelse duingebied. Ook de Slufter, zandplaat De Hors en de Texelse bossen behoren tot het nationaal park. In dit gevarieerde en afwisselende landschap, bestaande uit heidevelden, kwelders, natte duinvalleien, droge duinen en uitgestrekte strandvlaktes, leven vele soorten dieren en planten. Dit waardevolle gebied is prachtig om te zien, want het lange duinlandschap, de beslotenheid van bossen en weidsheid van strand en zee, maken van een bezoek aan Nationaal Park Duinen van Texel een unieke belevenis.

Ga naar de website van Nationaal Park Duinen van Texel

Historie en populariteit

De historie van Nationaal Park Duinen van Texel gaat heel wat jaren terug. De duinen zijn ontstaan doordat het klimaat zo’n 10.000 jaar geleden warmer werd, de zeespiegel steeg waardoor de Noordzee vol liep en golven grote zandbanken opwierpen. Deze zandbanken staken boven de zeespiegel uit, waardoor zij met planten begroeid raakten. Voor die tijd was het gebied ijzig koud, lag de Noordzee droog en kon je gemakkelijk naar Engeland lopen.

Locatie

Jaren later heeft de mens een grote rol gespeeld in de verdere ontwikkeling van de natuur, het landschap en de Texelse duinen. Er werden onder meer stuifdijken en extra zanddijken aangelegd, waardoor onder meer de Slufter, de Horsmeertjes en de Kreeftepolder ontstonden. Daarnaast werden dieren en planten ingevoerd. In 2004 werd het bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen van Texel bij Ecomare ingetrokken en jaarlijks bezoeken vele dagjesmensen, belangstellenden, scholen en toeristen dit schitterende gebied.

Programma / activiteiten

Nationaal Park Duinen van Texel is gelegen op het Waddeneiland Texel en met de veerboot vanaf Den Helder te bereiken. Bij het bezoekerscentrum is gratis ruime parkeergelegenheid.

Nationaal Park Duinen van Texel is voor bezoekers een schitterend gebied om te bewandelen. In het bezoekerscentrum is een expositie te bezichtigen over het gebied en de expositiezaal biedt een prachtige maquette en veel informatie over de natuur. Door middel van een film maken bezoekers mee wat ook de boswachter heeft meegemaakt, zoals een storm in de Slufter of het onderhouden van voorzieningen. In de museumwinkel kan men terecht voor typische Texelse producten

Er worden geregeld leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals natuurjutten en een familieprogramma Slufter. Daarnaast kan men zelf al wandelend, per fiets of per paard het prachtige Nationaal Park Duinen van Texel gaan bezichtigen.

Stats & tags


De Koog, Noord-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling