Introductie

Weinig Nationale Parken in ons land bieden de bezoeker een zo grote variëteit aan bezienswaardigheden dan de Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. De vele landhuizen en kastelen, de beschermde stads- en dorpsgezichten van Amerongen, Driebergen-Rijsenburg, Rhenen en Zeist, de buitens en parken van de Stichtse Lustwarande, de schaapskooien en de tabaksschuren zijn een enorme culturele aanvulling op de prachtige flora en fauna van het Nationale Park. De veelheid van landschapsvormen als heidevelden, uiterwaarden en zandverstuivingen en waarvan de stuwwal de meest opvallende is, maken van de Utrechtse Heuvelrug een heerlijke bestemming voor een dagje relaxen.

Ga naar de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Historie en populariteit

De Utrechtse Heuvelrug heeft sinds 2003 de bestemming Nationaal Park. Jaarlijks bezoeken rond de 1.000.000 natuurliefhebbers de in totaal 15 locaties waar het Nationale Park bezocht kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat de waardering van de bezoeker van de Utrechtse Heuvelrug groot is, waarbij vooral de afwisseling in het landschap en de diversiteit aan paden hoge ogen gooien.

Locatie

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug ligt volledig in de provincie Utrecht en strekt zich globaal uit tussen Driebergen en Rhenen. In totaal beslaat het park ongeveer 6.000 hectare. De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd, het Saalien. Het gebied wordt bewoond door onder andere de vos, de ree, de das en de zeldzame boommarter. In de toekomst hoopt het Nationale Park ook edelherten en everzwijnen te mogen begroeten. Naast deze zoogdieren biedt het gebied onderdak aan meer dan honderd soorten vogels die er hun eieren uitbroeden.

Programma / activiteiten

Jaarlijks worden er een groot aantal speciale excursies gehouden waarbij diep wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het natuurgebied en op de flora en fauna. Maar veruit de meeste bezoekers wandelen of fietsen op eigen gelegenheid door het park. In totaal zijn er 56 wandelroutes in kaart gebracht, variërend van 2 tot 21 kilometer. Routes zijn ook aan elkaar te knopen en in totaal ligt er voor 150 kilometer aan wandelpaden. Fietsliefhebbers kunnen zelfs nog 50 kilometer extra fietsen. In totaal 200 kilometer aan fietspaden geven de liefhebber de gelegenheid de diversiteit van de Utrechtse Heuvelrug ten volle te ervaren.

Stats & tags


Soesterberg, Utrecht, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling