Introductie

De Nationale Molendag wordt ieder jaar gehouden op de tweede zaterdag in mei. Op deze feestelijke dag mogen bezoekers een kijkje in de molen nemen. Molenaars en eigenaars organiseren diverse activiteiten in en rond de molen en vaak zijn ook andere ambachtslieden aanwezig, zoals een imker en een papierschepper. Er worden rondleidingen gegeven en interessante molenverhalen verteld. Kinderen kunnen poffertjes bakken, modeltrein rijden of zelf papier maken. De Nationale Molendag is een bijzonder leuk en leerzaam dagje uit voor jong en oud.

Ga naar de website van Nationale Molendag

Historie en populariteit

De Vereniging De Hollandsche Molen is in 1972 begonnen met het organiseren van de Nationale Molendag. De Hollandsche Molen is een vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland. De allereerste molendag, in oktober 1973, werd gevierd vanwege het 50-jarig bestaan van De Hollandsche Molen. Het had tevens als doel het publiek te laten zien dat molens geen vergane glorie zijn, maar nog steeds uitstekend werken en het waard zijn om goed onderhouden te worden.

Locatie

Die eerste molendag werd zeer enthousiast ontvangen, wat een goede reden was om dit evenement jaarlijks terug te laten keren. En met succes. Ook al hebben molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen tijdens de Nationale Molendag, waar jaarlijks duizenden mensen op af komen.

Programma / activiteiten

De Nationale Molendag wordt in heel Nederland gevierd. Uiteraard is, vanwege de landelijke ligging, niet elke molen gemakkelijk via het openbaar vervoer bereikbaar. Vaak is er rond de molen of in de buurt voldoende parkeergelegenheid te vinden voor bezoekers die met eigen vervoer komen.

De Nationale Molendag speelt een belangrijke rol in het draaiend en in ere houden van vele molens. De open dag laat bezoekers zien dat molens een heel belangrijke rol bij onze ontwikkeling hebben gespeeld. Niet voor niets staat de molen nog steeds symbool voor Holland.

Tijdens deze nationale dag zijn meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen op hun gemak een molen van binnen bekijken en vragen stellen aan de molenaar of aan de andere aanwezige ambachtslieden. Daarnaast kunnen zij meedoen aan gezellige activiteiten en evenementen in en rond de molen of het gemaal, die georganiseerd zijn door de plaatselijke molenaar of eigenaar. Vaak is het ook mogelijk om tijdens de Nationale Molendag lokale specialiteiten te kopen in de molenwinkel.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Evenementen, Mei

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling