Introductie

In het Natuurhistorisch Museum Maastricht maken bezoekers kennis met zowel het heden als het verleden van de natuur in Zuid-Limburg. De collectie geologie/paleontologie van het museum behoort tot de grootste collecties van Europa.

Ga naar de website van Natuurhistorisch Museum Maastricht

Historie en populariteit

In 1910 werd het Natuurhistorisch Genootschap opgericht in Limburg. Natuurliefhebbers trokken gezamenlijk de natuur in om de bijzondere Limburgse landschappen te bestuderen. Om meer mensen kennis te laten maken met de natuur, besloot het genootschap om het Natuurhistorisch Museum Maastricht op te richten. Inmiddels bestaat de collectie van het museum uit meer dan 550.000 objecten op het gebied van de geologie/paleontologie, entomologie en de botanie. In het jaarplan 2006-2010 heeft de directie van het museum de ambitie uitgesproken om jaarlijks 25.000 à 30.000 bezoekers te trekken. In 2009 werd die ambitie waargemaakt: in dat jaar bezochten meer dan 28.000 mensen het museum.

Locatie

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is gevestigd in het historische kloostercomplex van de Grauwzusters uit de zeventiende eeuw. Het ligt in de wijk Jekerkwartier, op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het centraal station.

Programma / activiteiten

De permanente expositie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht geeft bezoekers een beeld van de natuur in Zuid-Limburg. De drie hoofdthema’s zijn: Kijken in de tijd, Spelen in het heden en Van verleden tot heden. Het museum organiseert ieder jaar ook uiteenlopende tijdelijke exposities, die elk gepaard gaan met een educatief programma. Scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen zelf het museum ontdekken, maar ze kunnen ook kiezen voor een rondleiding, een practicum, een video-diaklankbeeld of een persoonlijke inleiding. Op de website van het museum kunnen docenten werkbladen vinden die zij aan hun leerlingen mee kunnen geven wanneer zij het museum gaan bezoeken.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Musea, Natuurmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling