Introductie

Ook de grote stad staat bol van de natuur. Natuur waar we echter snel aan voorbij lopen. Natuurmuseum Zaanstreek laat ons zien waar we vaak onachtzaam aan voorbij lopen. En dat is nogal wat, blijkt uit de speelse en educatieve manier waarop de Natuurmuseum Zaanstreek dat doet.

Ga naar de website van Natuurmuseum Zaanstreek

Historie en populariteit

Het idee voor een natuurmuseum ontstond in 1941, toen biologieleraar Prud’homme van Reine diverse Zaanse natuurverenigingen wist te bewegen de krachten te bundelen. Echter pas sinds 1987 heeft Natuurmuseum Zaanstreek een vast onderkomen. Sinds die tijd is het natuurmuseum gevestigd aan de Thijssestraat op het terrein van ’s lands grootste kinderboerderij in het Darwinpark.

Locatie

Deze kinderboerderij heeft de Zaanse jeugd te danken aan de meest bekende kruidenier van ons land. Niemand minder dan Albert Heijn gaf in 1967 opdracht tot de realisering van een grote kinderboerderij. Op de kinderboerderij zijn naast een groot aantal dieren ook een speeltuin, een boerderijwinkel met lokale producten en een bijenstal te vinden. Dat alles samen maakt het Darwinpark tot een bijzonder leuke educatieve ervaring op natuurgebed. En dat blijkt ook wel uit de bezoekersaantallen. Jaarlijks mag Kinderboerderij Darwinpark zich verheugen op 75.000 bezoekers, waarvan een groot deel ook het Natuurmuseum Zaanstreek met een bezoek vereerd. Een andere attractie om een bezoek aan het Natuurmuseum Zaanstreek mee te combineren is de Zaanse Schans. Jaarlijks struinen bijna een miljoen mensen door de straten van dit bijzondere openluchtmuseum. Het museum, dat formeel eigenlijk niet eens een museum is, geeft een unieke kijk in de cultuurhistorie van de Zaanstreek. Onder andere een replica van de eerste winkel van Albert Heijn, de enige verfmolen ter wereld, een klompenmakerij en een scheepswerf werpen bezoekers terug in lang vervlogen tijden.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie organiseert het Natuurmuseum Zaanstreek ook regelmatig wisselende exposities. Daarnaast worden er voor schoolklassen educatieve activiteiten ontplooid. De website geeft hierover meer informatie.

Stats & tags


Zaandam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling