Introductie

Ooit onstaan als natuurgebied voor de Lelystedeling en als buitenverblijf voor de grote hoefdieren van dierentuin Artis, is Natuurpark Lelystad inmiddels uitgegroeid tot een attractie waar natuurliefhebbers uit heel Nederland hun hart op kunnen halen. Niet in de laatste plaats vanwege de belangrijke rol die het natuurpark speelt in het zogenaamde fok- en herintroductieprogramma voor bedreigde diersoorten, zoals bevers, otters, Przewalskipaarden en wisenten. Inmiddels hebben er vijf transporten met Przewalskipaarden naar de Mongoolse steppen plaatsgevonden. In het immens grote reservaat Hustain Nuruu loopt een groot aantal paarden met roots in Lelystad. En nog steeds nemen de aantallen flink toe. En ook het fokprogramma van de wisenten lijkt te slagen. Op plekken waar de wisenten pas net waren uitgestorven struinen inmiddels weer kleine kuddes de vlakten af. En op andere plekken in bijvoorbeeld Rusland worden de wisenten uit Lelystad ingezet om de sterk uitgedunde populaties te versterken.

Ga naar de website van Natuurpark Lelystad

Historie en populariteit

Natuurpark Lelystad bestaat al sinds het begin van de jaren zeventig. Inmiddels wordt het natuurpark beheerd door de particuliere natuurbeschermingsorganisatie Het Flevo-landschap. Mede dankzij de inzet van deze organisatie neemt het natuurpark steeds meer het karakter van een landgoed aan. Ontwikkelingen van bossen en lanen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze bossen en lanen zorgen er eveneens voor dat bezoekers zich er snel thuis voelen en dat ze snel onder de indruk raken van de vele wilde dieren die er rondlopen.

Locatie

Natuurpark Lelystad ligt ten zuidoosten van de stad, pal naast de Rijkssnelweg A6 en aan de weg van Harderwijk naar Lelystad. Het beheer van Natuurpark Lelystad ligt in handen van Het Flevo-landschap. Deze particuliere natuurbeschermingsorganisatie heeft naast Natuurpark Lelystad nog 55 andere gebieden op Flevoland en de Noordoostpolder in beheer. Het voormalige eiland Schokland is hiervan wellicht de meest bekende en in ieder geval de meest prominente, gezien de plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Programma / activiteiten

Regelmatig worden er in Natuurpark Lelystad excursies en evenementen georganiseerd. Ga voor de meest actuele informatie naar de website van Het Flevo-landschap.

Stats & tags


Lelystad, Flevoland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling