Introductie

Architectuur is overal. Van de ontelbare kilometers inspiratieloze jaren zeventig en tachtig rijtjeshuizen tot een groot aantal architectonische hoogstandjes en alles daar tussen. Elke dag worden we geconfronteerd met de kunst van het bouwen. Van ontwerpen van de fine fleur van de Nederlandse architectuur tot de grootschalige VINEX-wijken waar wonen het enige criterium lijkt. Allemaal hebben ze een ding gemeen. Ooit zijn ze uit een enkele streep op de tekentafel ontsproten.

Ga naar de website van Nederlands Architectuurinstituut

Historie en populariteit

In het Nederlands Architectuur Instituut krijgt de bezoeker een mooi beeld van de weg van ontwerp naar realisatie. Thema’s als duurzaamheid, stedenbouwkundige problematiek en natuurlijk de grote Nederlandse architecten passeren in het Nederlands Architectuurinstituut de revue. Een must voor iedereen die met architectuur in aanraking komt, oftewel voor iedereen dus.

Locatie

De eerste plannen voor een Nationaal Architectuurmuseum dateren al van 1912 toen het Amsterdamse architectuurgenootschap Architectura et Amicitia extra ruimte moest huren om het archief in onder te brengen. Veel overleg leidde uiteindelijk tot niets en het duurde tot diep in de jaren tachtig voor er wederom werd gepraat over de realisatie van een museum. Maar toen raakte een en ander ook in een stroomversnelling. Toenmalig minister van Cultuur Elco Brinkman wees Rotterdam aan als stad waar het museum gevestigd zou worden, Jo Coenen won in 1988 de prijsvraag voor het nieuw te bouwen onderkomen en in 1993 was het gebouw gereed.

Programma / activiteiten

Vanaf 1988 tot 1993 is het museum gevestigd geweest op een andere locatie. Inmiddels heeft het Nederlands Architectuurinstituut een grondige verbouwing ondergaan waarvoor wederom Jo Coenen het ontwerp heeft getekend.

Het Nederlands Architectuurinstituut staat in het Rotterdamse Museumpark. Een bezoek aan het instituut is prima te combineren met een bezoek aan Museum Boijmans van Beuningen of aan de Kunsthal, beiden eveneens gelegen in het Museumpark. De laatste is overigens ontworpen door een van Nederlands bekendste architecten van het moment, Rem Koolhaas.

In het Nederlands Architectuurinstituut worden zoals gezegd tal van thema’s behandeld in steeds wisselende exposities. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen kun je de website van het instituut raadplegen.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling