Introductie

Het Nederlands Film Festival is een jaarlijks terugkerend filmfestival. Elk najaar is de stad Utrecht het bruisende en gezellige middelpunt van de Nederlandse film. Het festival duurt tien dagen en kent een boordevol programma met onder meer premières van Nederlandse speelfilms, drama, korte films en documentaires. Maar, het evenement biedt meer dan alleen films, want bezoekers kunnen tevens terecht bij talkshows, seminars en discussies die worden gehouden of zich vermaken op één van de festivalfeesten, samen met de Nederlandse sterren. De slotavond van het Nederlands Film Festival staat geheel in het teken van de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Ga naar de website van Nederlands Film Festival

Historie en populariteit

De start van het Nederlands Film Festival in 1981 was een initiatief van Jos Stelling, een Utrechtse regisseur. Het festival droeg destijds de naam Nederlandse Filmdagen. In de beginjaren was het vooral bedoeld voor Nederlandse filmmakers, om deze bij elkaar te brengen op één locatie. Het festival was een groot succes en werd in 1993 tot Nederlands Film Festival omgedoopt. Trok de eerste editie van het festival nog circa 8000 bezoekers, inmiddels zijn dat er jaarlijks rond de 150.000.

Locatie

Het Nederlands Film Festival vindt jaarlijks in najaar in de stad Utrecht plaats. Vanwege de centrale ligging, is de locatie prima te bereiken zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer. Wie met de eigen auto komt, kan parkeren in de betaalde parkeergarages of op één van de P+R locaties waarvandaan de bus of tram genomen kan worden.

Programma / activiteiten

Tijdens het Nederlands Film Festival staat jaarlijks 10 dagen lang de Nederlandse film centraal. Naast premières, drama en korte films biedt het festival eveneens een veelzijdige blik op films van eigen bodem uit het recente verleden. Daarnaast kan het publiek ook discussies, exposities en presentaties bezoeken en zich tot in de late uurtjes vermaken op de festivalfeesten.

Er zijn diverse arrangementen samengesteld zoals het gala- première- en besloten voorstelling arrangement. Dineren met bekende acteurs en filmmakers, een première bijwonen in het bijzijn van beroemdheden of een theaterzaal helemaal voor de gasten zelf. Voor kinderen is er een aantrekkelijk en educatief programma samengesteld. Zij kunnen bijvoorbeeld werken op een echte filmset, deelnemen aan een workshop zelf film maken en schitteren op het Junior Kalveren Gala.

Het Nederlands Film Festival wordt jaarlijks afgesloten met de uitreiking van de felbegeerde Gouden Kalveren, een moment dat tevens live wordt uitgezonden op internet.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Evenementen, September

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling