Introductie

Het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard neemt de bezoeker mee terug in de geschiedenis van de steendruk, de lithografie, de tweede revolutie na de boekdrukkunst. De unieke afbeeldingen in allerhande vormen en kleuren op karton, papier en blik brengt het museum door middel van demonstraties en drukpersmachines in beeld. Bezoekers kunnen hier lithografie van beroemde kunstenaars, van onder meer Kees van Dongen bezichtigen, maar ook reclameplaten en boekillustraties. Daarnaast worden er verschillende exposities gegeven en kan men deelnemen aan lessen en workshops.

Ga naar de website van Nederlands Steendrukmuseum

Historie en populariteit

De uitvinder van de steendruk is Alois Senefelder, die tot en met februari 1834 in Munchen leefde. In 1796 vond hij de druktechniek uit en vele experimenten later was zijn uitvinding, welke hij Chemische Druck noemde, een feit. In Nederland had Rotterdam in 1809 de primeur voor de steendruk, doordat Lodewijk Plattner, afkomstig uit Beieren, zich vestigde in deze stad. Voor de inrichting van zijn steendrukkerij liet hij de steendrukker Franz Anton Niedermayer overkomen, die de techniek van Senefelder had geleerd, en vanaf mei 1809 liet Plattner zijn muziekstukken in steendruk vervaardigd, registreren bij de Koninklijke Bibliotheek.

Locatie

Het is bijzonder om te zien hoe een steendruk tot stand komt en daarom kunnen belangstellenden dit met eigen ogen bewonderen in het Nederlands Steendrukmuseum, dat jaarlijks honderden bezoekers welkom mag heten.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Steendrukmuseum is gelegen in Valkenswaard, in de provincie Noord Brabant. Het museum is goed te bereiken met eigen vervoer en wie met het openbaar vervoer komt, kan de bus richting Valkenswaard nemen, vanaf het NS-station Eindhoven.

Bezoekers maken in het Nederlands Steendrukmuseum kennis met de door Alois Senefelder uitgevonden steendruk, ofwel lithografie. Alle denkbare facetten rondom de steendruk komen aan bod. De uitgebreide collectie technieken en beeldmaterialen, de uitvinding, de ontwikkeling en toepasbaarheid kunnen gasten zelf beleven en aanschouwen. De ruime collectie omvat onder meer cartografrie, boekillustraties, reclameplaten, etiketten, speelkaarten, prenten, karikaturen, poëzieplaatjes en blikdruk.

In het Steendrukmuseum worden regelmatig activiteiten georganiseerd. De Ex Libris Ruildag, Sprookjes in steendruk, dieren in steendruk en de museumavond zijn hier enkele voorbeelden van. Daarnaast worden er regelmatig workshops steendrukken gegeven, waar iedereen aan deel kan nemen. En bovendien kunnen kinderen hier veel beleven en kennis opdoen over de unieke uitvinding en de toepassing daarvan. Voor kinderfeestjes staan de deuren van het museum eveneens open.

Stats & tags


Valkenswaard, Noord-Brabant, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling