Introductie

Tijdens een bezoek aan het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo gaan bezoekers terug in de tijd van het maken van tegels. Dit museum heeft een prachtige verzameling van de meest uiteenlopende tegels van Nederlandse makelij. De collectie bevat wandtegels en tegeltableaus in verschillende kleurstellingen, thema’s en stijlen. Men kan de authentieke met de hand beschilderde tegels bewonderen, maar ook de machinaal bedrukte tegels zijn heel bijzonder om te zien in het Nederlands Tegelmuseum.

Ga naar de website van Nederlands Tegelmuseum

Historie en populariteit

Het Nederlands Tegelmuseum vertelt uitgebreid over de geschiedenis van dit ambacht. Al eeuwen geleden maakte men tegels om muren van een bescherming tegen vocht en vuil te voorzien. Om deze wandbekleding ook een mooi uiterlijk te geven, werden tegels beschilderd. Tegels werden versierd met ware kunstwerkjes of gaven de mens een wijze les.

Locatie

In 1963 is, op initiatief van de heer G. Feenstra, Stichting Tegelmuseum It Noflik Sté opgericht. Deze architect had in de loop der jaren een interessante tegelverzameling opgebouwd, die hij in bruikleen gaf aan het museum. In 1975 werd de indrukwekkende verzameling door het museum overgenomen. Jaarlijks trekt het Nederlands Tegelmuseum vele belangstellenden, gezinnen met kinderen en dagjesmensen.

Programma / activiteiten

Het Nederlands Tegelmuseum ligt in het Veluwse Otterlo, in de gemeente Ede, provincie Gelderland. De locatie is prima met eigen vervoer bereikbaar. Ook per trein en bus is Otterlo goed bereikbaar. Vanaf de stations Apeldoorn, Arnhem en Ede/Wageningen rijden bussen richting het museum.

De collectie van het Nederlands Tegelmuseum bestaat uit vele losse tegels, maar ook tegelvelden die, verdeeld over verschillende zalen met elk een eigen thema, te bewonderen zijn. In het museum leert men alles over de technieken van het bakken en beschilderen van de tegels. Er is ook een interessante tegelpers te bezichtigen. Daarnaast kunnen bezoekers de ontwikkeling die de Nederlandse tegel heeft doorgemaakt bestuderen, vooral die van de Noord-Nederlandse tegel.

Het museum heeft een koffiekamer en een museumwinkel met onder andere boeken en tegels. Men kan het museum zowel individueel als met een grotere groep bezoeken. Een rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Kinderen kunnen hun verjaardag vieren in het museum. Voor hen is een speciaal programma samengesteld door het Nederlands Tegelmuseum dat bestaat uit een speurtocht en het ontwerpen van een eigen tegel.

Stats & tags


Otterlo, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling